fbpx
Audrey Sidik, koordinator för FAO:s fältarbete i Malawi, diskuterar sambandet mellan social trygghet och klimatarbete med några av projektets deltagare i Neno-distriktet i Malawi. Foto: Given Chichitike, FAO Malawi.
4 oktober, 2024 / Världshorisont

Stärkt motståndskraft i Malawi

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO.

Ett projekt i regi av FN:s jordbruksorganisation FOA hade som övergripande mål att stärka de 2 400 deltagande hushållen genom social utveckling, smarta jordbruksmetoder och ökad motståndskraft mot klimatförändringar.
– Jag tycker att vi har fått märkbara resultat genom projektet, särskilt när det kommer till att stärka motståndskraften, säger Sidik Aubrey, koordinator för FAO:s fältarbete i Malawi.
Trots att covidpandemin försenade projektets start har det genomförts med goda resultat. Ett exempel är livsmedelstryggheten hos hushållen som ökat från 25 procent 2019 till 55 procent 2023. Ett annat är antalet hushåll som är bättre rustade att klara klimateffekter som ökat från 31 procent 2019 till 70 procent.
Sida är en av givarna till den fond, Flexible Voluntary Contribution (FVC), inom FAO som har finansierat projektet. En anledning till de goda resultaten är förbättrade odlingsmetoder som har gett bättre skördar och bördigare jordar. Ett exempel är att plantera ett frö med mindre avstånd mellan plantorna i stället för att plantera flera frön på samma ställe med längre avstånd mellan plantorna.
– Det här är ett överlägset odlingssätt som har haft positiv påverkan på matproduktiviteten, säger Sidik Aubrey.
Ett annat exempel är att använda organisk gödsel i stället för konstgödsel. Det har underlättats genom att vissa hushåll har fått boskap i form av getter.
– Projektet har hjälpt mig att förstå klimatsmarta odlingssätt. I dag har jag både trädjordbruk och organisk gödsel i mitt jordbruk, säger Wonderful Silawe från byn Kalima som är en av deltagarna i projektet.

Jordbruksfältskolor


Åttio jordbruksfältskolor har byggts upp och 44 expertlärare utbildats för att utbilda de 2 400 hushållen. Långsiktiga klimat- och väderprognoser och tips om vilka sorters grödor som passar för säsongens väderprognoser för att ge bäst skördar har också varit en del av projektet tillsammans med utbildning i företagsledning och redovisning.
– Det har inte handlat om att de ska sluta odla till exempel majs utan om att de ska välja rätt sorts majs beroende på långtidsprognoserna, säger Sidik Aubrey.
Även kontantstöd har getts såväl direkt som till investeringar i jordbruket eller i sidoverksamheter. Efter projektets slut har hushållens genomsnittliga årsinkomst ökat kraftigt, från 69 dollar per år 2019 till 614 dollar 2023 och variationen i verksamhet hos de deltagande hushållen är större.
Wonderful Silawe använde en del av sitt kontantstöd till att lära sig sömnad och en del till att köpa en begagnad symaskin, något som i dag bidrar till ökade inkomster.
– Projektets huvudsyfte var att skapa motståndskraft hos deltagarna och förhoppningsvis innebär ökade intäkter att de har fått ökad motståndskraft, säger Sidik Aubrey.
Restaurering av markområden och hållbart skogsbruk är andra delar av projektet där det är svårt att mäta resultat på kort tid. Projektet kommer därför att följas upp igen om två år.


Kapacitetsbyggande


Enligt Sidik Aubrey har projektet dessutom hjälpt Malawi att bygga kapacitet såväl inom klimatresiliens som inom social trygghet.
– Genom att föra ihop social utveckling med smarta jordbruksmetoder och katastrofreducering har vi nått resultat mycket snabbare, säger Sidik Aubrey.
– Att FAO har en multisektoriell ansats i projektet är bra och särskilt viktigt för att stärka hushållens motståndskraft, säger Mats Åberg på Sida.
Några slutsatser i en uppföljande rapport om projektet från FAO är att övning i trädjordbruk och hållbara odlingsmetoder är en nyckel till bättre skördar och högre produktivitet och att kontant- och investeringsstöd måste ges vid rätt tillfälle för att stödja och stärka jordbruket. Även diversifieringen av produktion och inkomstbringande verksamheter vid sidan av jordbruket stärkte såväl hushållen som de lokala marknaderna. En möjlig nackdel skulle kunna vara att skördarna lokalt ökar kraftigt medan efterfrågan inte ökar i samma utsträckning vilket skulle kunna ge lägre inkomster till bönderna.
Malin Åberg Aas

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer