fbpx
Foto: Svenska FN-förbundet.
24 september, 2024 / Nyheter

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

– FN-pakten för framtiden bekräftar att gemensamma utmaningar måste hanteras i ett starkt FN. Stödet för multilateralismen är viktigt i en värld med stora klyftor i och mellan länder. Nu måste regeringarna agera för att uppfylla sina löften i pakten och bland annat säkra att digitaliseringen kommer fler till del.

Det säger Svenska FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson efter att FN:s medlemsländer antagit dokumentet som var huvudpunkten vid världsorganisationens framtidstoppmöte i helgen. Till FN-pakten hör också två bilagor i form av ett globalt digitalt ramverk och ett dokument om ungas inflytande och villkor.

FN-pakten säger i det inledande utvecklingsavsnittet att fattigdomsbekämpning är ett centralt mål och att utvecklingsklyftan måste övervinnas genom bland annat finansiering för att motverka ojämlikhet och minska klimatpåverkan.

Pakten talar vidare, med tydlig hänvisning till FN-stadgan, om behovet av skydda kommande generationer från krigets gissel, om den ökande risken för kärnvapenkrig och om behovet av att skydda civila i konflikt. Det sägs också uttryckligen att länderna ska respektera varandras suveränitet och territoriella integritet samt avstå från aggressionshandlingar.

I ett kapitel talar FN-pakten om den unga generationen och att ungas röster måste höras i såväl nationella som internationella fora. Ytterligare löften i framtidspakten handlar om att främja vetenskap och teknologi och pakten hänvisar här till det globala digitala ramverk som Sverige tillsammans med Zambia tog fram inför mötet. I det avslutande kapitlet om framtidens globala samarbete bekräftas åter stödet för det multilaterala samarbetet i FN och att FN är ett forum för världens regeringar.

FN:s medlemsstater satte redan 2015 ramarna för det globala hållbarhets- och klimatarbetet genom Agenda 2030 och Parisavtalet. Inför framtidstoppmötet har FN-ledningen understrukit behovet av nystart för Agenda 2030 och arbetet för att nå de globala målen för hållbar utveckling.

– Genom att anta FN-pakten för framtiden har medlemsländerna visat att de kan mobilisera politisk vilja. Det är nu avgörande att regeringarna går från ord till handling och fattar beslut som gagnar världens åtta miljarder invånare, inte minst de som lever i fattigdom och utanförskap, avslutar Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Också generalförsamlingens nye ordförande, Philemon Yang från Kamerun, betonade i sitt avslutande inlägg att helgens framtidstoppmöte måste ge en skjuts åt förmågan att ”leverera långt in i framtiden”.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer