fbpx
Fiona Sjöberg praktiserade på den svenska FN-representationen i New York under våren 2023. Foto: Hanna Klang
27 oktober, 2023 / Världshorisont

Hallå där, Fiona Sjöberg!

Fiona Sjöberg praktiserade på den svenska FN-representationen i New York under våren 2023.

Hur gick det till när du fick praktikplats på FN-reppen? 

Vägen till min drömpraktik på FN-representationen gick genom min masterutbildning i globala studier där det ingår en kurs i arbetspraktik. Jag var särskilt intresserad av Utrikesdepartementet så via UD:s webbplats startade jag en prenumeration på lediga praktikplatser. Jag skickade in min ansökan enligt anvisning under hösten. Jag blev kallad till en intervju som genomfördes via Zoom, därefter gjorde jag ett skrivprov och ett par dagar senare fick jag det glädjande beskedet. Själva rekryteringsprocessen gick snabbt, men där och då var det en evighetslång vecka, kantad av såväl hopplöshet som hoppfullhet. 
 
Vilken studiebakgrund har du? 

Jag har en kandidatexamen i globala studier och läser nu masterprogrammet i globala studier, båda på Göteborgs universitet. 
 
Vilken del av representationen praktiserade du på? 

Jag var på avdelningen för hållbar fred, inom fokusområdena Mellanöstern, Nordafrika samt digitaliseringsfrågor inom FN-processen Global Digital Compact. 
 
Vad har dina arbetsuppgifter bestått i? 

FN-representationen var generös med vad vi praktikanter fick testa på under terminen. Ingen dag var den andra lik. Till stor del bestod mina arbetsuppgifter av att bevaka möten i säkerhetsrådet och på EU-delegationen och rapportera om dessa till berörda enheter på UD. Ofta gick jag på flera möten om dagen. Miljön var enormt dynamisk och varje dag gav en spännande inblick i världens aktualiteter och det globala maktpolitiska spelet. 
 
Hur har terminen varit? 

Otroligt lärorik! Jag förundras över hur mycket jag lärde mig på så kort tid, om FN-systemet, svensk utrikespolitik och om mig själv. Samtidigt var det utmanande då man även varje dag konfronterades med de många tuffa globala utmaningar vi står inför. 
 
Vad tänker du om Sveriges roll i FN efter den här terminen i New York?

Jag har fått ny förståelse för hur mycket som Sverige faktiskt gör inom FN. Jag rekommenderar alla som är nyfikna att följa @SwedenUN på X (Twitter)! 
 
Vilka tips har du till andra unga svenskar som är intresserade av att hitta en liknande praktikplats? 

Dubbel- och trippelkolla din ansökan språkligt innan du skickar in, vid hög konkurrens kan detaljer bli avgörande. Förmedla i din ansökan varför du vill praktisera på den specifika arbetsplatsen och vad du hoppas kunna lära dig som är relevant för dig och dina framtida mål samt vad du skulle kunna bidra med som vore värdefullt. Har du läst en kurs som visar på ditt intresse? Har du ideellt engagemang eller tidigare arbetserfarenheter som passar i sammanhanget? För praktik i FN-miljö tror jag att du med fördel även bör lyfta utlandsstudier, resor och språkkunskaper. 
 
Något du vill tillägga i sammanhanget? 

Ge inte upp! Under min kandidatutbildning sökte jag praktikplats på UD men lyckades då inte nå hela vägen. Jag tog tillvara på de lärdomar jag gjorde då och sökte igen under min master – då lyckades jag. En praktik på en enhet vid UD ger en värdefull inblick i arbetet inom utrikesförvaltningen och jag rekommenderar alla som är intresserade av internationella frågor att söka söka söka! 

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer