fbpx
Christina Sacchi är ett av 16 barn som 2019 stämde fem G20-länder för otillräckligt agerande i klimatfrågan. På bilden talar hon på en presskonferens i New York. Foto: UNICEF/UNI207486/Chalasani
5 juni, 2023 / Världshorisont

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen. 

FN:s barnrättskommitté, CRC, nådde 2021 ett beslut i det så kallade Sacchifallet där 16 barn stämt fem G20-länder för att de inte lyckats ta itu med de ökade utsläppen. Två av barnen var svenskar, Greta Thunberg och 8-åriga Ellen-Anne. 

Shanti Ingeström, barnrättsexpert på Unicef Sverige, tycker uppmärksamheten är bra samtidigt som hon vill öka ungas delaktighet på flera områden. 

– Vi upplät våra lokaler i New York där barnen bland annat höll en presskonferens i samband med att fallet skulle upp i CRC. Det är bra att barn i alla åldrar känner att de har möjlighet att kräva sina rättigheter, menar hon. 

Banbrytande fall

Trots att stämningen till slut avvisades var fallet banbrytande. Detta då det slogs fast att även om alla stater kollektivt bidrar till klimatförändringarna ska detta inte ses som en anledning till att en enskild stat inte kan hållas ansvarig för sina tillkortakommanden. Fallet belyste också att barn påverkas av klimatförändringarnas effekter mer än vuxna. 

– Barn drabbas allra mest. De är mindre och tar lättare upp gifter och är mer beroende av att få i sig näring. Utöver det rent fysiska påverkar klimatförändringarna egentligen alla uppväxtvillkor. Klimatstress är bidragande till den växande psykiska ohälsan och i vissa delar av världen kan barn inte gå till skolan då man behöver hjälpa till med att exempelvis samla mat eller hitta vatten, säger Shanti Ingeström. 

Vidare belyste fallet att effekterna av klimatförändringarna redan är här. Pandemin och kriget i Ukraina har ytterligare tydliggjort detta. Minskade leveranser av spannmål till Afrikas horn på grund av kriget i Ukraina har tillsammans med den värsta torkan på 40 år lett till hungerkris i regionen. 

– Jag blir provocerad av att man säger att ”barnen är vår framtid”. Det är förvisso sant men klimatförändringarna påverkar barn redan idag. Man måste lyssna på barnen. De främsta experterna på hur det är att vara barn idag är barnen själva, säger hon. 

Uppmuntrar delaktighet

För att uppmuntra ungas delaktighet har Unicef anordnat ”hackathons”, tillfällen för barn och unga att träffas och hitta lösningar på samhällsproblem. Dessutom finansierar Unicefs innovationskontor ungdomsledda projekt för att stärka barns ställning världen över. 

– Barn måste få vara med och hitta lösningar, inte enbart problematisera eller demonstrera. Många vuxna som vi har träffat har förvånats över ungas kapacitet. Barn är mycket mer solidariska än vuxna i många lägen, säger hon.  

Shanti Ingeström påpekar att barn och ungas delaktighet måste öka i alla samhällsfrågor. 

– Det finns enorm kraft bland unga i miljörörelsen. Ibland kan man känna att det vore bra om drivet att lyssna på unga där även spillt över till andra frågor, säger hon. 

Hon menar att barn och unga ofta diskuteras men att de sällan själva får möjlighet att uttala sig. 

– En bra tanke är ”inget om oss utan oss”. Vuxengissningar är ett resursslöseri för vuxna vet inte hur det är att vara ung idag, avslutar hon. 

Eric Cornefjord
Praktikant på Världshorisont våren 2023

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer