fbpx
Tamar Khatchadourian är ambassadör för globala målen.
12 november, 2021 / Intervjuer med våra ambassadörer

Tamar:”Alla förtjänar att behandlas jämlikt”

Social rättvisa och hållbarhet ligger Tamar Khatchadourian varmt om hjärtat. Jämlikhet, jämställdhet och inkluderande samhällen är några av målen i Agenda 2030 som Tamar vill lyfta i sin roll som ambassadör för globala målen.

Var väcktes ditt intresse och engagemang för FN?
– Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med samhällsfrågor och jag har sedan jag var liten avskytt orättvisor. Att jag visste att FN arbetade för att skapa rättvisa har från början därför varit en stark drivkraft i mitt engagemang.

– Jag är också väldigt intresserad av globala frågor och utvecklingspolitik. Frågorna som FN jobbar med; allt från fattigdom och hunger till klimatförändringar och dess påverkan på de mest utsatta, går i linje med de områden jag vill dedikera mitt arbetsliv och engagemang till. Jag har sedan lång tid tillbaka varit engagerad och har alltid jobbat för mänskliga rättigheter på olika sätt, akademiskt, ideellt och i mitt arbetsliv.

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör?
– Jag hörde om svenska FN-förbundet någon gång under gymnasiet men började inte engagera mig förrän jag började studera på universitetet. Jag såg att Göteborgs FN-förenings ungdomssektion utlyste platser som styrelseledamöter och så sökte jag mig dit. På den vägen hörde jag senare talas om ambassadörsprogrammet och kände att det var en passande roll för mig.

– Jag har ett starkt engagemang och brinner för påverkansarbete. Jag tror starkt på att vår demokrati bygger på engagemang, annars lägger man makten i någon annans händer utan någon möjlighet till förändring. För mig har det alltid handlat om “om inte jag, vem annars?”. Jag tycker att det är viktigt att inte lägga över allt ansvar på andra utan att uttrycka sina åsikter, höja sin röst för förändring och arbeta tillsammans med likasinnade för att driva det man tror på.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig? – Varför?
– Jag har alltid haft en brinnande passion för social rättvisa och social hållbarhet. Särskilt områden så som jämställdhet, jämlikhet och inkluderande samhällen. Alla globala mål hänger ju ihop med varandra men jag tror att om det finns ett grundläggande tankesätt att alla människor förtjänar att behandlas jämlikt och med värdighet, så banar man vägen till att uppnå många av de andra målen.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör?
– Jag har hållit föreläsningar och workshops för alltifrån politiker till elever och tjänstemän. Jag höll exempelvis en föreläsning för en grundskoleklass i Kristianstad om de globala målen. Jag har också träffat ambassadörer och andra aktörer som brinner för globala frågor. Vi väljer ofta uppdrag själva utifrån ett internt formulär och så hoppar man på de förfrågningar man tycker är intressant och kul!

Vad har varit roligast hittills?
– Något av det bästa är känslan av att veta att man ökar engagemang i några av samhällets viktigaste frågor. Det är väldigt roligt att vara ute och verkligen känna att det man gör, det gör skillnad. Det har också varit väldigt spännande att träffa så många andra som är intresserade av Agenda 2030 och bygga upp ett nätverk.

Vad har varit mest lärorikt?
– Jag har blivit mycket mer insatt i de globala målen generellt. Beroende på vem man föreläser för måste man nischa sitt föredrag och under tiden som man gör det lär man sig väldigt mycket om målen och om utvecklingen i världen. Att komma ut och hålla föreläsningar ger en också mycket lärdomar om en själv. Man blir en bättre kommunikatör, särskilt eftersom man måste anpassa sitt sätt att prata på beroende på publik. En föreläsning för barn i grundskolan jämfört med tjänstemän i kommun innebär helt olika approaches.

Vet du vad du vill göra efter dina studier?
– Ja, sedan två månader tillbaka jobbar jag som projektledare för en demokratiplattform som heter “Run for Office”. Vi arbetar med att öka ungas delaktighet och samhällsengagemang, med fokus på unga i socioekonomiskt utmanande områden. Arbetet går i linje med både de globala målen och mina övriga intresseområden. Oavsett var jag hamnar i framtiden vill jag fortsätta göra skillnad, arbeta för att främja mänskliga rättigheter och motverka orättvisa.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer