fbpx
Foto: UN Photo/John Isaacs.
7 april, 2021 / Blogg

Att minnas ett folkmord och stoppa ett nytt

Det bästa sättet att hedra offren för folkmordet i Rwanda är att förhindra att liknande händelser inträffar igen, skriver FN-förbundets seniore rådgivare i freds- och säkerhetsfrågor Jens Petersson på FN-bloggen.

Den 7 april 1994 inleddes det som kom att bli ett folkmord på tutsier i Rwanda. Under de 100 dagar som följde mördades närmare en miljon människor utan att omvärlden ingrep. Varje år uppmärksammas i Rwanda en sorgeperiod, kwibuka (”att minnas”), under denna period.

På – eller omkring – den 7 april uppmärksammas också folkmordet globalt genom den av FN inrättade världsdagen för åminnelse av offren för Rwandas folkmord. I år hålls bland annat en ceremoni på UNOG, ett av FN:s fyra huvudkontor i Genève, mellan kl 15.00 och 16.30 den 7 april. Ceremonin hålls i hybridform och livesänds på FN:s webb-TV.

Att minnas offren är förstås en viktig sak en dag som denna. Men minst lika viktigt är att reflektera över vad som gick fel och hur vi har inrättat världen sedan dess. FN har i en pedagogisk utställning försökt förklara förlopp och lärdomar.

En av panelerna i utställningen handlar om en princip, beslutad 2005, om att det finns en skyldighet att skydda civila från krigsförbrytelser. Principen tillkom till stor del som ett resultat av självrannsakan inom FN och medlemskretsen efter misslyckandet i Rwanda.

Det är denna princip som demonstranter i Myanmar och civilsamhällesorganisationer samt diplomater runt om i världen nu begär att FN:s säkerhetsråd ska åberopa i fallet Myanmar. Det finns inget bättre sätt att hedra de som dödades i Rwanda än att förhindra att fler människor drabbas av liknande övergrepp.

FN-förbunden i världen samlas i världsfederationen WFUNA. I måndags arrangerade WFUNA en utfrågning av april månads ordförandeland i FN:s säkerhetsråd, Vietnam. Vi var flera som passade på att ställa frågor (titta själv med start 9 minuter in i inslaget på FN:s webb-TV) om det hittills rätt tama agerandet från rådet. Vietnams FN-ambassadörs defensiva svar kändes tyvärr inte hoppingivande.

För dig som vill lära ännu mer om situationen i Myanmar rekommenderas också en genomlyssning av Omvärldens nya podcast med bl a min arbetskamrat Veronica Sällemark som verkat i och för Myanmar i olika former och sammanhang.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer