fbpx
Utrikesminister Ann Linde i samtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Nato.
25 september, 2020 / Blogg

Linde borde prata nedrustning med Nato

Frågan om kärnvapendelning borde diskuteras i kontakterna mellan Sveriges regering och försvarsalliansen Nato, skriver Jens Petersson på FN-bloggen.

Den 26 september är FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. I veckan publicerades ett öppet brev från 56 före detta politiska ledare från länder som står under beskydd av USA:s kärnvapen, till exempel genom att vara medlemmar i militäralliansen Nato.

I brevet talar ledarna sig varma för FN:s nya kärnvapenförbud och de uppmanar sina länder att ompröva sina nej till avtalet. Bland undertecknarna finns tidigare Nato-chefer som Willy Claes och Javier Solana. Där finns också FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon.

Utspelet kommer efter vårens och sommarens stundtals heta kärnvapendebatt i flera Nato-länder. Debatten har i synnerhet gällt frågan om de kärnvapen som USA fortsätter att låna ut till de belgiska, nederländska, tyska och italienska flygvapnen genom så kallad kärnvapendelning.

Vi ser nu starten på en uppfriskande och nödvändig diskussion om kärnvapnens roll inom Nato. Det vore önskvärt att det nedrustningsvänliga Sverige gav sitt stöd till de inom militäralliansen som ifrågasätter vapnens roll. Troligare är dock att Sverige kommer att ligga lågt, men utrikesminister Ann Linde får gärna korrigera mig på den punkten.

När utrikesdepartementet lät ambassadör Lars-Erik Lundin utreda ett svenskt tillträde till FN:s kärnvapenförbud var just rädslan för hur en kritisk svensk hållning skulle mottas inom Nato ett av Lundins starka argument mot svensk anslutning. Lundin beskrev också Natos kärnvapendelning i positiva ordalag. Utredaren noterade att ”det system för kärnvapendelning som finns inom Nato uppfattas fylla en funktion för att bibehålla Natos sammanhållning”.

Uppenbarligen ser före detta Nato-ledare som Solana och Claes saken i ett annat ljus. Det gjorde också den svenskledda Weapons of Mass Destruction Commission, initierad av Anna Lindh och ledd av Hans Blix. En av dess rekommendationer var att kärnvapnen inte ska kunna spridas utanför kärnvapenstaternas egna gränser, vilket hade omöjliggjort kärnvapendelning.

Tyska socialdemokrater har på senare tid ifrågasatt Tysklands medverkan i Natos kärnvapendelning. Natos nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg har gett dem mothugg i debatten och slagit vakt om kärnvapnen ifråga. I veckan som gick träffade utrikesminister Ann Linde Nato-chefen Stoltenberg i Bryssel. Jag önskar att hon hade haft med sig förre Natochefen Javier Solana vid mötet.

Framtiden behöver ett mjukare Nato som tar steg bort från det farliga beroendet av massförstörelsevapen – inte tvärtom.

Jens Petersson
Senior rådgivare i fredsfrågor
Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer