fbpx
Varbergs FN-förening använder sig av demonstrations- och föreningsfriheten som i Sverige skyddas i grundlagen. Foto: Claes Grunditz
15 september, 2020 / Blogg

Hot mot demokratin i coronapandemins spår

På internationella dagen för demokrati är det nödvändigt att påminna om vikten av demokrati och dess betydelse för att uppnå fredliga och inkluderande samhällen där respekt för mänskliga fri- och rättigheter står i centrum. Just nu förstärks hotet mot demokratin av den pågående coronapandemin.

Demokrati är både en samhällelig process och ett mål. Respekt för mänskliga fri- och rättigheter, fria och rättvisa val med allmän rösträtt och en fungerande rättsstat är väsentliga i en demokrati. På samma sätt garanterar demokrati skydd för och förverkligande av mänskliga rättigheter genom att möjliggöra representation och deltagande av grupper och individer i olika samhällsprocesser, ett rättssystem där alla människor är lika inför lagen och fungerande och transparenta nationella styrande organ. Det slås fast i flera internationella människorättsdokument, bland andra FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter samt i FN:s löpande granskningsarbete.

Enligt Civicus, en internationell organisation som granskar det demokratiska utrymmet i 196 länder, lever endast tre procent av världens befolkning i länder där mötes-, förenings-, åsikts- och yttrandefriheten respekteras till fullo. Censur, fängslande av demonstranter, trakasserier, restriktiva lagar och hot utgör de främsta människorättskränkningarna, enligt organisationen. Den pågående coronapandemin används som politiskt verktyg av flera av världens ledare för att införa nya begränsningar och för att rättfärdiga människorättskränkningar med omsorg om folkhälsan som argument.

Inskränkningarna rör bland annat rätten till fri information, motstånd mot journalister och andra aktivister samt införandet av nya befogenheter för att behålla greppet om makten. Människorättskränkningar och strypandet av demokratin riskerar att hamna i skuggan när den globala pandemin står i fokus för det internationella samfundet. I ljuset av detta har FN:s generalsekreterare António Guterres uppmärksammat vikten av demokrati för att säkerställa människors tillgång till fri information, deltagande i beslutsfattande och ansvarsutkrävande i arbetet mot pandemin.

Det dystra demokratitillståndet har dock inte hindrat civilsamhällesorganisationer, informella rörelser och människorättsförsvarare från att fortsätta att kräva social och politisk förändring. Detta är tydligt i länder där människor har nekats rättigheten att välja styre, där regelbundna val hållits men inte varit fria, transparenta eller rättvisa, och i stater där ledare signalerat att man inte kommer att släppa sitt grepp om makten. Sudan, Hongkong, Algeriet, Puerto Rico, Etiopien och Belarus är några exempel.

Människors krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter behöver tydligt stöd av det internationella samfundet. I detta arbete har FN och dess medlemsstater en betydande roll, både när det gäller att höja rösten och utkräva ansvar i de fall människorättskränkningar begås och som stödjare för demokratiförsvarare.

Ellie Al-Kahwati
Människorättsrådgivare hos Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer