fbpx
Varbergs FN-förening använder sig av demonstrations- och föreningsfriheten som i Sverige skyddas i grundlagen. Foto: Claes Grunditz
15 september, 2020 / Blogg

Hot mot demokratin i coronapandemins spår

På internationella dagen för demokrati är det nödvändigt att påminna om vikten av demokrati och dess betydelse för att uppnå fredliga och inkluderande samhällen där respekt för mänskliga fri- och rättigheter står i centrum. Just nu förstärks hotet mot demokratin av den pågående coronapandemin.

Demokrati är både en samhällelig process och ett mål. Respekt för mänskliga fri- och rättigheter, fria och rättvisa val med allmän rösträtt och en fungerande rättsstat är väsentliga i en demokrati. På samma sätt garanterar demokrati skydd för och förverkligande av mänskliga rättigheter genom att möjliggöra representation och deltagande av grupper och individer i olika samhällsprocesser, ett rättssystem där alla människor är lika inför lagen och fungerande och transparenta nationella styrande organ. Det slås fast i flera internationella människorättsdokument, bland andra FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter samt i FN:s löpande granskningsarbete.

Enligt Civicus, en internationell organisation som granskar det demokratiska utrymmet i 196 länder, lever endast tre procent av världens befolkning i länder där mötes-, förenings-, åsikts- och yttrandefriheten respekteras till fullo. Censur, fängslande av demonstranter, trakasserier, restriktiva lagar och hot utgör de främsta människorättskränkningarna, enligt organisationen. Den pågående coronapandemin används som politiskt verktyg av flera av världens ledare för att införa nya begränsningar och för att rättfärdiga människorättskränkningar med omsorg om folkhälsan som argument.

Inskränkningarna rör bland annat rätten till fri information, motstånd mot journalister och andra aktivister samt införandet av nya befogenheter för att behålla greppet om makten. Människorättskränkningar och strypandet av demokratin riskerar att hamna i skuggan när den globala pandemin står i fokus för det internationella samfundet. I ljuset av detta har FN:s generalsekreterare António Guterres uppmärksammat vikten av demokrati för att säkerställa människors tillgång till fri information, deltagande i beslutsfattande och ansvarsutkrävande i arbetet mot pandemin.

Det dystra demokratitillståndet har dock inte hindrat civilsamhällesorganisationer, informella rörelser och människorättsförsvarare från att fortsätta att kräva social och politisk förändring. Detta är tydligt i länder där människor har nekats rättigheten att välja styre, där regelbundna val hållits men inte varit fria, transparenta eller rättvisa, och i stater där ledare signalerat att man inte kommer att släppa sitt grepp om makten. Sudan, Hongkong, Algeriet, Puerto Rico, Etiopien och Belarus är några exempel.

Människors krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter behöver tydligt stöd av det internationella samfundet. I detta arbete har FN och dess medlemsstater en betydande roll, både när det gäller att höja rösten och utkräva ansvar i de fall människorättskränkningar begås och som stödjare för demokratiförsvarare.

Ellie Al-Kahwati
Människorättsrådgivare hos Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer