FN:s kvinnokonferens i Peking invigdes den 4 september 1995. Foto: UN Photo/Milton Grant.
8 september, 2020 / Nyheter

25 år efter Peking: Långt kvar till jämställdhet

Pekingplattformen fyller 25 år i dagarna, men de tolv löftena om att förbättra flickors och kvinnors situation har ännu inte förverkligats. Tvärtom ökar nu klyftorna mellan kvinnor och män.

Frihet från våld, möjligheten att gå i skolan, rätten att delta i beslut och få lika lön för lika arbete – det är fyra av de tolv löftena som världens länder gav till flickor och kvinnor vid FN:s kvinnokonferens i Peking 1995. Den så kallade Pekingplattformen är både en avsiktsförklaring och en handlingsplan som utvärderas löpande, bland annat vid FN:s kvinnokommission i New York varje vår.

Tjugofem år efter Peking har en rad förbättringar skett, främst vad gäller mödradödlighet och flickors tillgång till utbildning. Dock återstår mycket arbete för att förverkliga målet om jämställdhet mellan kvinnor och män. Under året har den globala jämställdheten minskat till följd av coronavirusets härjningar – och flera av de framsteg som har gjorts under de senaste 25 åren riskerar att gå förlorade. Ny statistik visar att ytterligare 47 miljoner flickor och kvinnor riskerar att hamna under fattigdomsgränsen. Till det kommer, trots skärpt lagstiftning i många länder, ökad risk för våld i hemmet och risk för att flickor utsätts för barnäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner.

FN pekar på att generalförsamlingen, som samlar representanter för alla världens regeringar, har ett stort ansvar.

”Vår humanitära respons på covid-19, våra ekonomiska stimulanspaket, vår förnyelse av arbetslivet och våra ansträngningar att skapa solidaritet trots socialt och fysiskt avstånd – alla är de möjligheter att återbygga en bättre tillvaro för flickor och kvinnor”, säger Phumzile Mlambo-Ngcuka, chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women.

Till följd av coronapandemin har en rad toppmöten om kvinnors rättigheter ställts in eller skjutits upp under året. FN har kallat till ett högnivåmöte den 1 oktober som ger medlemsländerna tillfälle att berätta hur de avser att uppfylla sina åtaganden att förbättra jämställdheten.

– FN-året 2020 skulle ha blivit ett superår för jämställdhetsfrågorna. I stället har det blivit ett förlorat år, inte minst för alla de flickor och kvinnor som drabbas av de försämringar som corona för med sig. Jämställdhet är en förutsättning både för att världen ska ta sig igenom pandemin och för att vi ska kunna bygga en bättre framtid, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet samarbetar med FN:s befolkningsfond UNFPA inom ramen för förbundets projekt Flicka. I Afarregionen i norra Etiopien bidrar projektet till att rädda flickor undan barnäktenskap och könsstympning. FN-förbundet verkar också för ökad jämställdhet i Sverige och var bland annat med och verkade för att lagstiftningen mot barnäktenskap skärptes i flera steg.

Mer om Svenska FN-förbundets projekt Flicka finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer