fbpx
FN:s kvinnokonferens i Peking invigdes den 4 september 1995. Foto: UN Photo/Milton Grant.
8 september, 2020 / Nyheter

25 år efter Peking: Långt kvar till jämställdhet

Pekingplattformen fyller 25 år i dagarna, men de tolv löftena om att förbättra flickors och kvinnors situation har ännu inte förverkligats. Tvärtom ökar nu klyftorna mellan kvinnor och män.

Frihet från våld, möjligheten att gå i skolan, rätten att delta i beslut och få lika lön för lika arbete – det är fyra av de tolv löftena som världens länder gav till flickor och kvinnor vid FN:s kvinnokonferens i Peking 1995. Den så kallade Pekingplattformen är både en avsiktsförklaring och en handlingsplan som utvärderas löpande, bland annat vid FN:s kvinnokommission i New York varje vår.

Tjugofem år efter Peking har en rad förbättringar skett, främst vad gäller mödradödlighet och flickors tillgång till utbildning. Dock återstår mycket arbete för att förverkliga målet om jämställdhet mellan kvinnor och män. Under året har den globala jämställdheten minskat till följd av coronavirusets härjningar – och flera av de framsteg som har gjorts under de senaste 25 åren riskerar att gå förlorade. Ny statistik visar att ytterligare 47 miljoner flickor och kvinnor riskerar att hamna under fattigdomsgränsen. Till det kommer, trots skärpt lagstiftning i många länder, ökad risk för våld i hemmet och risk för att flickor utsätts för barnäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner.

FN pekar på att generalförsamlingen, som samlar representanter för alla världens regeringar, har ett stort ansvar.

”Vår humanitära respons på covid-19, våra ekonomiska stimulanspaket, vår förnyelse av arbetslivet och våra ansträngningar att skapa solidaritet trots socialt och fysiskt avstånd – alla är de möjligheter att återbygga en bättre tillvaro för flickor och kvinnor”, säger Phumzile Mlambo-Ngcuka, chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women.

Till följd av coronapandemin har en rad toppmöten om kvinnors rättigheter ställts in eller skjutits upp under året. FN har kallat till ett högnivåmöte den 1 oktober som ger medlemsländerna tillfälle att berätta hur de avser att uppfylla sina åtaganden att förbättra jämställdheten.

– FN-året 2020 skulle ha blivit ett superår för jämställdhetsfrågorna. I stället har det blivit ett förlorat år, inte minst för alla de flickor och kvinnor som drabbas av de försämringar som corona för med sig. Jämställdhet är en förutsättning både för att världen ska ta sig igenom pandemin och för att vi ska kunna bygga en bättre framtid, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet samarbetar med FN:s befolkningsfond UNFPA inom ramen för förbundets projekt Flicka. I Afarregionen i norra Etiopien bidrar projektet till att rädda flickor undan barnäktenskap och könsstympning. FN-förbundet verkar också för ökad jämställdhet i Sverige och var bland annat med och verkade för att lagstiftningen mot barnäktenskap skärptes i flera steg.

Mer om Svenska FN-förbundets projekt Flicka finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer