fbpx
Sveriges ungdomsdelegat Sofia Brännström från LSU lyfte i sitt anförande unga som förändringsagenter.
20 juli, 2020 / Blogg

Ohållbar utveckling i en pandemisk värld

När världens länder samlades för att för femte gången gå igenom hur det går med genomförandet av Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling, var det via skärmar. Covid-19 pandemin var i högsta grad närvarande.

Världen över, hemma eller på kontor, i olika tidszoner, följde delegater och andra åhörare med start den 7 juli den första veckans tematiska avsnitt som behandlade hur det går med utvecklingen inom olika områden. Svenska FN-förbundet var en del av den svenska e-delegationen som i år gjorde sina anföranden under mötet från Stockholm.

Här framträdde en stor samständighet gällande världens utveckling och effekterna av Covid-19. Bortsett från de höga dödstalen och de ansträngda sjukvårdssystemen, var det hög och långsiktig arbetslöshet samt en omställning av arbetsmarknaden som förutsågs. Samtidigt antogs den ekonomiska nedgången fortsätta under år framöver. Betydelsen av digitaliseringen har stärkts när behoven av system för distansundervisning och distansarbete har ökat i takt med att länder har stängt ner. Samtidigt har gapet i tillgänglighet vad gäller digitala plattformar visat att de som redan låg efter, nu lämnas ännu längre bakom. Flera talade om ”the lockdown generation” – den unga generationen som kommer att påverkas av pandemin i form av försenad eller inställd utbildning samt risk för hög och långvarig arbetslöshet. Parallellt stack rösterna för ungdomsdelegaterna ut med skarpa och sakliga analyser.

Sverige höll flera anföranden och lyfte bland annat vikten av att ingen ska lämnas utanför, behovet av stärkta kärnstöd och innovativa finansieringslösningar, samt vikten av mer förnybar energi. Dessutom annonserade både Sverige och Norge att de vill rapportera för andra gången 2021. Sveriges ungdomsdelegat, Sofia Brännström från LSU, lyfte i sitt anförande unga som förändringsagenter. Micah Grzywnowicz från RFSL poängterade i sitt inlägg för den svenska delegationen att när civilsamhällets utrymme minskar blir ojämlikheten mindre synlig. Ytterligare röster höjdes under veckan om vikten av att inkludera civilsamhället och unga i arbetet med genomförandet av Agenda 2030. Under ett av många digitala sidoevent betonades också att ursprungsbefolkningar ska delta i arbetet med de frivilliga landrapporterna.

Mellan den 10 och 16 juli genomfördes ländernas frivilliga rapportering. I år var det 47 länder som hade skickat in frivilliga rapporter. Presentationerna av dem skedde med en sammanfattande redovisning, följt av en kort frågestund. Tiden för varje land var kort och möjligheterna att ställa frågor mycket begränsad. Många gånger hann länderna inte svara på de frågor som ställdes. En del kritiska frågor och inlägg kom däremot upp under rapporteringen.

Några av de områden som efter närmare två veckors tid framstod som särskilt viktiga för en hållbar återuppbyggnad efter Covid-19, var vikten av ökad och mer hållbar livsmedelsförsörjning, jämlik digitalisering och minskad klimatpåverkan. Andra områden som lyftes var vårt behov av global samverkan i stunder av kris, den otillräckliga finansieringen och det samtidiga behovet av en mer resurseffektiv och cirkulär ekonomi med förändrade konsumtionsmönster.

FN:s generalsekreterare António Guterres inledde den avslutande dagen med att meddela att pandemin har visat vikten av en multilateralism som bygger på förtroende, internationell rätt, mänskliga rättigheter och Agenda 2030. Under det avslutande mötet som handlade om vilket FN världen vill ha framöver, var det många länder som med emfas framhöll sitt stöd till FN-stadgan, multilateralismen och ett effektivt, transparent FN-system som levererar tydliga resultat.

Malin Åberg Aas
Senior rådgivare för hållbar utveckling Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer