fbpx
8 mars, 2020 / Blogg

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter!

Det är med tungt hjärta och sinne jag försöker bilda mig en uppfattning om läget för världens flickor och kvinnor. För mig och för många andra är det självklart att alla – oavsett kön – ska ha samma rättigheter, men för en del är det inte det. Normer och värderingar styr i såväl det stora som det lilla. Jag läser att UNDP:s nyutkomna rapport ”Tackling social norms” säger att 91 procent av män och 86 procent av kvinnor har någon typ av fördom eller förutfattad mening gällande jämställdhet. Det rör områden som utbildning, ekonomi, politik och fysisk integritet. Utan tvekan är detta siffror som visar på komplexiteten i att åstadkomma förändring.

Det är totalt oacceptabelt att hälften av jordens befolkning på grund av sitt kön inte har samma rättigheter som den andra halvan. Maktlösheten att själv inte kunna bestämma över sin egen kropp är ett faktum för alla de flickor och kvinnor som årligen gifts bort, könsstympas, utsätts för våld och övergrepp i hemmet eller på arbetsplatsen, säljs och på olika sätt utnyttjas och diskrimineras. Listan kan göras lång. Även pojkar och män utsätts för dessa brott, men i långt mindre utsträckning.

För att komma tillrätta med dessa orättvisor och övergrepp har FN arbetat fram viktiga dokument. Ett av dessa är den så kallade Pekingplattformen som firar 25 år i år. På FN:s stora årliga konferens CSW, the Commission on the Status of Women, skulle den stå i fokus. År 2020 är sedan länge omnämnt som ett superår för kvinnofrågor då vi dessutom uppmärksammar att resolution 1325 fyller 20 år, UN Women tio år och Agenda 2030 fem år. FN-organ hade tillsammans med världens regeringar och civilsamhällesorganisationer laddat för att ta itu med en mängd frågor med start i morgon måndag. Dessvärre fick i princip allt ställas in på grund av coronavirusets framfart. Det var en oerhörd besvikelse, men samtidigt ett klokt och fullt förståeligt beslut.

Från stora världskonferenser till mitt skrivbord tänker jag så här: verklig förändring börjar hos varje enskild individ. Den börjar hos dig och mig. Överallt finns exempel på de fördomar som UNDP lyfter i sin rapport. Genom att ta ställning, markera, säga ifrån och föregå med gott exempel kan vi svänga om tänket – hos vuxna, men framförallt hos våra barn. Värderingar och normer formas i tidig ålder och vi har alla ett ansvar att bidra till förståelse för att jämställdhet är en självklarhet. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer