fbpx
Panel under rikskonferensen 2020. Foto: Folk och försvar
21 januari, 2020 / Blogg

Snedbalans i skidbacken

Så är jag sedan en tid hemkommen efter att ha deltagit på Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Under tre dagar samlas beslutsfattare, myndighetspersoner och organisationsföreträdare uppe på fjället. Det är en speciell tillställning som inte har någon motsvarighet i andra länder. Så långt är allt väl. Folk och Försvar har 99 medlemsorganisationer och civilsamhället representeras av ett antal av dessa. Men även i år kan jag konstatera att konferensen är snedbalanserad och inte står lika tungt med fötterna på de båda slalomskidorna. På den ena skidan åker 73 talare från myndigheter, politikens värld och olika relaterade organisationer. På den andra åker Röda Korsets generalsekreterare. Ja, vid årets rikskonferens fick EN representant för civilsamhället medverka på scenen – en snedfördelning som ger obalans i skidbacken.

Själva skidbacken var heller inte så varierad. Det var en svensk, ganska snäv backe där åkarna inte kunde se bortom så många krön och granar. Slalompinnarna som Folk och Försvar hade placerat ut var mest av en och samma färg. Låt mig förklara. I dagarna presenterade World Economic Forum en rapport om de största globala riskerna. För första gången är de fem största hoten relaterade till miljö och klimat. Det är anmärkningsvärt att inga klimatpinnar fanns i Sälenbacken. Inte heller fanns kärnvapenpinnarna med trots att det skramlas och oron är stor gällande utvecklingen på området. Folk och Försvar hade också missat vad man skulle kunna kalla FUP-pinnarna, alltså den feministiska utrikespolitiken. I år fyller resolution 1325 om kvinnors medbestämmande i fredsprocesser 20 år, Pekingplattformen fyller 25 år, kvinnokonventionen CEDAW har just fyllt 40 och mål 5 om jämställdhet ska upp och granskas på kommande politiska högnivåforum (HLPF) i FN i sommar. Om dessa tre ämnen hade funnits på programmet hade backen blivit långt mycket bättre. Vi var några civilsamhällesorganisationer som uppmärksammade ovanstående ämnen samt fredsfrämjande insatser.

Trots begränsningarna var rikskonferensen intressant och välorganiserad. Tydlig politisk enighet fanns om att de rekordstora satsningarna på försvaret är behövliga och att Ryssland och Kina hotar vår demokrati genom desinformation, felaktig propaganda, cyberattacker och diverse provokationer. Försvarsministern var tydlig med att vi inte kan utesluta ett militärt anfall och att vi lever i en orolig värld. Olika försvarssamarbeten dryftades och hot i vår närhet likaså. En intressant aspekt lyftes av rikspolischef Anders Thornberg som fick frågan om vad han ansåg var det största hotet för Sverige. Han menade att det var barn och unga som i tidig ålder hamnar snett och kommer in i gängkriminalitet och grov brottslighet. Dessa individer ökar i antal och behöver ha en tro på framtiden. Det fanns inte heller i programmet.

Det är en utmaning att få en helhetsbild av alla de hot Sverige står inför i dag och framöver. Alla rikskonferensens deltagare har på sig sina egna pjäxor och sin egen utrustning och ser världen genom sina egna skidglasögon. Därtill åker de sitt eget skidrace i samma backe. Jag har nämnt några stora frågor som jag tror hade bidragit till att Sveriges beslutsfattare och makthavare skulle få ett större och bättre perspektiv. Det kan vara avgörande för att ta sig i mål helskinnad.

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer