fbpx
Fredrika och Careen samtalar under ett träd.
13 december, 2019 / Blogg

Ljusglimtar på Tanzanias regntunga himmel

Regnperioden har kommit till Tanzania och de flesta vägar i Dar es Salaam är översvämmade. Människor vadar genom det gråbruna vattnet för att ta sig runt i staden. Jag och min praktikantkollega Linn viker upp våra byxor och försöker hålla oss någorlunda torra på väg till kontoret. Vattnet har ingenstans att ta vägen på grund av den urbana infrastrukturen där avsaknaden av avloppssystem gör att översvämningar är vanligt förekommande. Vi ger till slut upp alla försök att hålla oss torra.

Tanzania är, precis som många andra afrikanska länder, extra drabbat av den rådande klimatkrisen. Några av de mest påtagliga förändringarna är att extrema väderhändelser ökar. Förändrade regnmönster leder till översvämningar och torka, ökade temperaturer och den stigande havsnivån hotar de mindre ögrupperna utanför landets kust. Klimatförändringarna medför stora konsekvenser för landets jordbruk, ekonomi, infrastruktur och människors hälsa. De som drabbas värst är de mest utsatta grupperna i samhället – kvinnor, barn och äldre på landsbygden, vars försörjningsmöjligheter minskar drastiskt i och med klimatkrisen.

I en rapport som FN-förbundet i Tanzania har varit med och tagit fram konstaterades att en av de största utmaningarna för att nå klimatmålen är den låga medvetenheten om klimatfrågan och vilka åtgärder som krävs för klimatanpassning. I Tanzania visade sig medvetenheten vara lägst bland de mest utsatta grupperna i samhället då de ofta inte är inkluderade i dialogen kring klimat och miljöfrågor, samt inte har tillgång till information.

En av dem som aktivt arbetar med att förändra situationen i Tanzania är journalisten Careen Joel. Careen är 24 år och jobbar för den ideella organisation MediaSpace. Hon är en engagerad förespråkare för de globala målen och har mål 13: bekämpa klimatförändringarna som sin hjärtefråga, något jag och Careen har gemensamt. Vi träffades under en workshop som FN-förbundet i Tanzania och MediaSpace anordnade tillsammans för att öka medvetenheten om de globala målen på lokal nivå.

”Vi ligger efter, men vi kan inte sova längre. Människor kan inte påverka utvecklingen om de inte har tillgång till information – därför är utbildning nyckeln”, sa Careen.

Careen berättade att ett hinder för ökad medvetenhet och informationsspridning om klimatkrisen är språket.

”Här i Tanzania finns det två språkbarriärer som gör det svårare att nå ut. Den första är att engelskan ofta används som arbetsspråk för att kommunicera om klimatförändringarna, ett språk alla inte förstår. Det andra problemet är att språket som används ofta är väldigt tekniskt, vetenskapligt och skrämmande komplicerat. Vi måste förenkla språket för att inkludera fler i debatten – framförallt unga. Det är när vi blir fler som vi kan kräva förändring.”

Mitt och Careens möte under ett träd en solig dag med klar himmel känns plötsligt långt borta nu när regnet dundrar utanför. Men orden hon sa till mig innan vi skildes åt har stannat hos mig: ”Det handlar om små steg, små ansträngningar som kan leda till en kollektiv kraft som verkligen kan förändra.”

Fredrika Sweno, internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer