fbpx
Många olika organisationer fanns representerade på civilsamhällesveckan i Dodoma.
12 december, 2019 / Blogg

Lokalt engagemang och betydelse av en cykel

I november deltog FN-förbundet i Tanzania i civilsamhällesveckan tillsammans med andra organisationer från hela Tanzania som samlades i huvudstaden Dodoma. 

Temat för veckan var ”Framsteg genom partnerskap: Samarbete som drivkraft för utveckling i Tanzania”, vilket är starkt kopplat till de globala målen, särskilt mål 17: Genomförande och globalt partnerskap. Civilsamhället har en viktigt roll i en demokrati eftersom det sprider information och upplyser allmänheten om aktuella samhällsfrågor. FN-förbundet i Tanzania arbetar främst med att informera om Agenda 2030 och de globala målen samt engagera ungdomar i samhällsfrågor.

Genom att visa på civilsamhällets betydelse för Tanzanias socio-ekonomiska utveckling var syftet med veckan att möjliggöra och skapa gynnsamma partnerskap med regeringen, parlamentet och den privata sektorn. FN-förbundet i Tanzania har den senaste tiden arbetat intensivt med frågan om partnerskap, med fokus på ungdomarnas roll i utvecklingen. Partnerskap är extremt viktigt då enda chansen att uppnå de globala målen innan år 2030 är om vi jobbar tillsammans och att alla inkluderas.

Civilsamhällesveckan hölls inne på en stor idrottsarena och alla organisationer hade ett eget informationsbås där de informerade om vilka frågor de jobbar med samt hur fler kan engagera sig. 20-åriga Rose Shayo som studerar utvecklingsstudier på ett universitet i Dodoma var en av dem som kom och pratade med oss. Hon är även aktiv medlem i FN-förbundet i Tanzanias ungdomsförbund. Vi pratade om hennes engagemang och olika möjligheter att påverka i ett samhälle.

”Jag tycker att det är viktigt med ett starkt civilsamhälle. Det ger människor en plattform att mötas och mobilisera sig i frågor som de tycker är viktiga för samhället. Den här veckan är en möjlighet för alla människor att lära sig mer om vad de olika organisationerna faktiskt gör och vad de själva kan göra”, sa Rose.

Det var inspirerande och fascinerande att möta en hel idrottsarena fylld med människor som engagerar sig för att skapa ett bättre samhälle. Personligen tyckte jag att det var särskilt inspirerande att ta del av organisationen Msichana Initiative och deras arbete för varje flickas rätt till utbildning. De har bland annat startat initiativet ”En flicka, en cykel” som innebär att de ger flickor som har långt till skolan en cykel för att underlätta deras skolgång. Under FN:s årliga internationella konferens för befolkning och utveckling som nyligen hölls i Nairobi, Kenya, fick Msichana Initiatives grundare Rebeca Gyumi motta pris för sitt engagemang för flickors rättigheter. Ett fint bevis på civilsamhällesorganisationers viktiga roll i samhället!

Linn Lövgren, internationell praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer