fbpx
En svensk FN-soldat på fredsfrämjande uppdrag i Mali. Foto: UN Photo/Harandane Dicko
1 november, 2019 / Nyheter

Kvinnor i fredsprocesser: Långt från ord till handling

Kvinnor utesluts fortfarande från fredsprocesser, framhöll FN-chefen António Guterres när säkerhetsrådet antog en ny resolution i veckan.

Kvinnors deltagande i fredsprocesser var en prioriterad fråga under Sveriges två år som medlem i FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Sverige bjöd bland annat in kvinnoorganisationer till rådet och mötte kvinnor i fält.

Kvinnors roll och deltagande i fredsprocesser debatterades i säkerhetsrådet i veckan och FN-chefen António Guterres uttryckte missnöje över den långsamma utvecklingen.

”Kvinnor utesluts fortfarande från fredsprocesser och politiska processer”, sa FN-chefen och pekade på det ökande antalet angrepp mot kvinnliga MR-försvarare, hjälparbetare och fredsbyggare samt på sexuellt och genderbaserat våld i konflikter.

Guterres framhöll en rad FN-initiativ, bland annat i Jemen, för att inkludera kvinnor. Flera FN-organisationer tar nu fram tydligare riktlinjer för kvinnor, fred och säkerhet och FN:s sändebud har instruerats att verka för kvinnors direkta deltagande i fredprocessens alla steg, sa FN-chefen.

FN arbetar också aktivt för att stoppa sexuell exploatering och övergrepp. Dessa incidenter har halverats och nu vänds blicken mot andelen kvinnor i FN:s militära och polisiära verksamhet. Flera kvinnor har också utsetts till insatschefer, enligt FN-chefen.

Chefen för UN Women, Phumile Mlambo-Ngcuka, tog under mötet fasta på att världen fortfarande tolererar och ursäktar att kvinnor utesluts från freds- och politiska processer och institutioner. Män dominerar storskaliga återuppbyggnadsinsatser medan insatser för kvinnor stannar vid exempelvis mikro-företag.

Mötet avslutades med att säkerhetsrådet antog resolution 2493 som efterlyser ytterligare information om framsteg och bakslag i arbetet för att få in fler kvinnor i fredsprocesser. I resolutionen ges också generalsekreteraren uppdraget att utveckla specifika metoder för kvinnors fullständiga, jämlika och meningsfulla deltagande i alla FN-stödda fredssamtal.

Mer om mötet i säkerhetsrådet finns på FN:s nyhetssida.

Läs hela Guterres anförande i säkerhetsrådet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer