fbpx
26 september, 2019 / Debattartiklar

Vägval för C om kärnvapen

Centerpartiet inleder sin stämma på internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen. Vi hoppas att partiet med sin nedrustningstradition ställer sig bakom svensk anslutning till FN-förbudet mot kärnvapen, skriver Annelie Börjesson.

En samlad svensk folkrörelse kräver av samtliga riksdagspartier att Sverige ska skriva under FN:s kärnvapenförbud. Kravet har formulerats i remissvar på regeringens utredning i frågan och i flera utspel under året. Nu är det Centerpartiets tur att ta ställning.

I september 1977 talade utrikesminister Karin Söder (C) i FN:s generalförsamling och krävde stopp för neutronbomben och alla andra kärnvapen. Kritiken mot neutronbomben hade udden riktad mot USA, som övervägde att producera sådana. Tillägget om andra kärnvapen riktades mot Sovjet och övriga kärnvapenstater.

På Centerstämman ska en motion om stöd för svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud behandlas. Hittills har Centerledningen tagit avstånd från förbudet som har beskrivits som ”plakatpolitik”. Vi hoppas att ombuden vid stämman väljer att rösta i partiets tydliga nedrustningstradition.

Svenska fredsorganisationer har framhållit att kärnvapenstaterna inte lever upp till sina nedrustningslöften inom icke-spridningsfördraget NPT. Det nya avtalet TPNW behövs som en reaktion på de brutna löftena, inte minst när Trump och Putin vägrar nedrusta och dessutom utvecklar och förfinar sina arsenaler.

Besvikelsen var därför stor när den nu avgångna utrikesministern Margot Wallström (S) i somras meddelade att regeringen för närvarande inte ämnar skriva under kärnvapenförbudet. Wallström lämnade dock dörren öppen för svensk underskrift i det fall förhandlingarna inom icke-spridningsfördraget inte leder till konkreta löften om nedrustning.

Samma hållning borde Centerstämman kunna inta. Centern har sagt att ”Nästa gång NPT-avtalet (icke-spridningsfördraget) ses över vill vi gärna att nya krav tillkommer för att höja trösklarna för användning av kärnvapen.” Om nya krav avfärdas ånyo, som vid översynen av NPT 2005 och 2015, behövs en motreaktion.

Genom FN-avtalet TPNW fördjupar icke-kärnvapenstaterna sina åtaganden i NPT att vara fria från kärnvapen. Genom avtalet markerar de att kärnvapen inte är vilka vapen som helst utan, som Karin Söder sa, ”oacceptabla”.

TPNW är med andra ord inte plakatpolitik. Ej heller bidrar avtalet till att försvaga NPT, som bland andra statsminister Stefan Löfven (S) har hävdat. FN:s generalsekreterare António Guterres har tvärtom framhållit att avtalet är en historisk och viktig komponent i nedrustningsarbetet.

Motståndare till avtalet oroas av att svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud kan så split mellan oss och våra samarbetspartner i Nato. Att förbudet inte gillas av USA under Trumps ledning är ställt utom allt tvivel. Hur stort bekymmer det är i andra Nato-länder återstår att se. I Norge har Senterpartiet varit positivt till förbudet.

Karin Söder talade i FN utifrån visionen om en värld utan kärnvapen. Denna vision delas av fyra av fem svenskar som vill att Sverige ansluter sig till kärnvapenförbudet. Nu ligger bollen hos Centerstämman med start i Karlstad den 26 september – som av en händelse är internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen.

Vårt arbete mot kärnvapen

Läs mer om kärnvapen och vår kampanj för att få Sverige att skriva under kärnvapenavtalet.

Läs mer >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer