fbpx
Hållbar modeshow hos FN i New York 2017. Foto: UN Photo/Manuel Elias
2 september, 2019 / Ambassadörernas blogg

Klimatmedvetenhet på modet

I slutet av augusti brukar modeveckan Stockholm Fashion Week äga rum. Men i år är modeveckan inställd. Inte på grund av minskat modeintresse utan på grund av ökad klimatmedvetenhet och en bransch som inte riktigt hängt med i utvecklingen när det kommer till hållbarhet och digitalisering. Jag ställer mig därför frågan: hur förhåller sig mode till hållbar konsumtion?

Året är 2019 och på sätt och vis är vi redan i framtiden. Hållbarhet och vårdandet av vår planet har satts på agendan. De globala målens mål 12 om hållbar konsumtion och produktion känns mer aktuellt än någonsin. Det märks inte minst när det kommer till mode då hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Nystartade klädmärken gör plagg av förnyelsebara material och det finns inget som säger att du inte kan klä sig snyggt och samtidigt värna om planeten.

Nuförtiden marknadsförs mode stort på sociala medier. Så kallade influencers dominerar dessa plattformar och en influencer kan snabbt och enkelt exponera det som är trendigt. Det kan oftast kännas ganska kortsiktigt men på senare tid har faktiskt influencers också börjat uppmärksamma hållbarhetsaspekten. För tillfället talas det exempelvis mycket om fenomenet ”wardrobe swapping” – att kompisar byter kläder med varann – i sociala medier. Och secondhand- och vintagekläder känns verkligen helt rätt.

Det finns såklart mycket kvar att göra när det kommer till hållbarhet och konsumtion. Och det finns mycket som du som konsument själv kan göra. Om det inte finns en efterfrågan och en press på hållbara produkter så skapas det inget utbud. Var med och ställ krav på producenterna!

Jag tycker att det ska bli intressant att se vad som händer med Stockholm Fashion Week. Har modeveckan spelat ut sin roll eller kommer den återuppstå tillsammans med ett ökat fokus på de globala målens mål 12? Och kommer våra influencers haka på? Det ska bli spännande att se!

Alexander Makris
Svenska FN-förbundets ambassadör för de globala målen 

Mer om Agenda 2030

Lär dig mer om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Läs mer >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer