fbpx
Hunden Tony och hundföraren Andrew undersöker ett fordon på mindre än en minut. Foto: UNMAS/Omar Abdisalan
26 augusti, 2019 / Nyheter

Hjältar med nos för sprängämnen

Hunden sägs vara människans bästa vän. Men ute på fältet är hunden mycket mer än så. Tony och Flabio är två av hundarna som arbetar för att bevara säkerheten i Somalia.

För FN:s freds- och säkerhetsinsatser spelar utbildade sprängämneshundar en viktig roll. Sida vid sida arbetar de med sina hundförare i osäkra områden där sprängämnen har lämnats kvar efter placerats ut.

– Jag arbetar med två hundar, Tony och Flabio. Vi har varit ett team i tre år och jag har lärt känna deras olika personligheter. Flabio är starkare och snabbare medan Tony är mer avslappnad och tystlåten, berättar Andrew Mironga som är hundförare i Somalia.

I Somalia är hundteamen en viktig del av säkerhetsarbetet. FN:s minröjningsservice Unmas bidrar med hundteam för att säkerställa säkerheten på olika platser i Somalia. Bara under maj månad 2019 undersökte Unmas hundteam över 48 000 fordon samt 30 000 föremål i och runt huvudstaden Mogadishu.

Ett hundteam består av en hundförare och två utbildade sprängämneshundar. Tillsammans söker de efter sprängämnen i olika miljöer. Hundförarna skapar starka band till sina hundar och ansvarar för dem även när de inte arbetar. De ser till att hundarna får rätt mat, blir badade och får hälsoundersökningar. De ansvarar även för fysisk träning och att för att bevara hundarnas kunskaper om sprängämnen.

– Hundarna gör ett viktigt jobb och är väldigt värdefulla för oss. För att hålla dem i form och få dem att må bra håller jag och mitt team alltid koll på dem. Vi har rutiner och rutinerna har blivit del av mitt liv. När jag inte är ute på uppdrag med mina hundar är jag hemma och tar hand om dem, ger dem mat, sköter om deras päls och leker med dem, berättar Andrew.

De hundar som arbetar inom FN-uppdrag är noga utvalda efter både fysiska och psykiska krav. Det är viktigt att de är vänliga och säkra individer som passar för uppdraget. Efter sin utbildning paras de ihop med en hundförare som slutför utbildningen. Hundar som är utbildade inom sprängämnen (så kallade EDD-hundar) har en annan utbildning än hundar som jobbar med att hitta minor (så kallade MDD-hundar). Sprängämneshundarna jobbar med aktiva hot och det är väldigt viktigt att de lär sig att arbeta i olika, ofta störande, miljöer.

Svenska FN-förbundet stödjer Unmas viktiga arbete mot minor genom projekt Minor. 

Stöd projekt Minor

Stöd vårt arbete mot minor.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer