fbpx
Falun FN-förening har tillverkat ett "kärnvapenparaply" Foto: Bernt Lindberg
9 juli, 2019 / Världshorisont

FN-föreningar kräver svenskt ja till ett förbud mot kärnvapen

Flera FN-föreningar har under det senaste året varit aktiva i kärnvapenfrågan. Målet är ett svenskt ja till den nya konventionen om kärnvapenförbud.

”Den stora uppslutningen kring kärnvapenkonventionen kan bli starten för den globala massrörelse som är nödvändig för att tvinga världens kärnvapenmakter på reträtt”. Så lyder en av meningarna i den motion som FN-distriktet i Dalarna tillsammans med FN-föreningarna i Falun och Köping skickade in till FN-förbundets kongress förra året. Tillsammans med en rad andra föreningar och riksorganisationer fick man över kongressen på sin linje vilket inneburit att kärnvapen idag är den fråga inom fred, säkerhet och nedrustning som FN-förbundet lägger allra störst fokus på.

I FN-föreningar och -distrikt har aktiviteter på temat kärnvapen arrangerats under en längre tid. Främst märks Falun där FN-föreningen arrangerar en manifestation till stöd för det nya kärnvapenförbudet den andra lördagen i varje månad. Vid manifestationerna har tal och diktläsning varvats med sång och allsång. Förbipasserande har stannat och lyssnat och genom att engagera andra lokala aktörer och profiler har engagemanget för ett kärnvapenförbud fått ytterligare spridning.

Lokala aktiviteter och manifestationer

– Vid manifestationen i april talade till exempel riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) och Ibrahim Hamad från muslimska föreningen. Trubaduren Mats Höjer sjöng och läste dikter. Från vår egen förening deltog bland annat Cia Bergh och berättade om farliga situationer genom historien då vi varit nära ett kärnvapenkrig, berättar FN-föreningens ordförande Karin Alexanderson.

För att väcka omgivningens nyfikenhet har föreningen även tillverkat ett ”kärnvapenparaply”. Det är ett begrepp som används för att förklara att Natos kärnvapen ”skyddar” stater som är medlemmar i organisationen, även de som inte har egna kärnvapen.

– Vi vänder oss mot argumentationen att Sverige inte ska ansluta sig till kärnvapenförbudet med hänvisning till att Nato har en kärnvapenstrategi som inkluderar kärnvapenparaply. Det är ju en falsk trygghet att stå under ett sådant för det riskerar att man själv blir måltavla. Om man däremot står utanför paraplyet, som vi tycker Sverige ska göra, är det ett sätt att visa att vi inte accepterar kärnvapen på jorden, fortsätter Karin Alexanderson.

En annan FN-förening som arrangerat aktiviteter i kärnvapenfrågan är Göteborg. Tillsammans med lokalföreningarna av IKFF och Svenska Freds har de under våren bland annat ordnat en ”after work” med ett panelsamtal om kärnvapen. Panelen utgjordes av fredsforskaren Svante Karlsson samt Valter Mutt, tidigare utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet.

– Vi diskuterade kärnvapen, FN:s kärnvapenkonvention och varför Sverige ännu inte skrivit på. Det kom en hel del folk och var en riktig rolig kväll med intressanta diskussioner, säger Amanda Lindell, ordförande i FN-föreningens ungdomssektion.

Välkommet engagemang

Jens Petersson, handläggare för fred, säkerhet och nedrustning på FN-förbundet, välkomnar varmt FN-föreningarnas engagemang i frågan. Förhoppningen är att förbundets namninsamling, till stöd för ett svenskt ja till FN:s kärnvapenförbud, via föreningarna ska få synlighet och spridning i hela landet.

– Ytterst vill vi ju påverka våra folkvalda som kommer att rösta om frågan i riksdagen. En svensk underskrift står och faller med hur socialdemokraterna och centern ställer sig så om man har kontakter och kan trycka på där vore det mycket värdefullt, säger han.

————-

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer