fbpx
Louise är en av de svenskar som ingår i de fredsbevarande insatserna i Mali. Foto: UN Photo
29 maj, 2019 / Blogg

Insatser värda att hyllas

Idag den 29 maj firas den internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal, eller ”veterandagen” som den kommit att kallas i Sverige.

För ett par veckor sedan höll Svenska FN-förbundet ett seminarium om FN-principen ”skyldighet att skydda”. Under det gavs vittnesmål om hur de svenska soldaterna i FN-insatsen MINUSMA i Mali räddat befolkningen i Timbuktu undan övergrepp, i några fall högst konkret och i andra fall genom att helt enkelt finnas på plats.

Dessa och andra insatser och uppoffringar förtjänar uppmärksamhet, respekt och ett varmt tack. Du som rör dig i Stockholmsområdet kan på onsdag delta i Försvarsmaktens veterandagsfirande på Gärdet. Sveriges veteranförbund, som är anslutna som medlemsorganisation till oss i Svenska FN-förbundet, har tips om firande också på platser utanför Stockholm. Du som vill skänka veteranerna och insatserna en tanke kan också med fördel titta in på FN:s temasida om dagen. För en inblick i de svenska soldaternas vardag rekommenderas också ett besök hos Malibloggen.

Samtidigt som vi tänker på de som redan gjort nytta i fält kan vi också titta framåt. I riksdagen ligger en proposition om fortsatt svenskt deltagande i MINUSMA-insatsen i Mali. Ett sådant är ett viktigt stöd till den alldeles nödvändiga FN-insatsen i landet. Mellan raderna kan vi dock läsa att insatsen nu kommer att bantas. Den svenska närvaron i Timbuktu kommer att avvecklas och istället vidtar förberedelser för ett ”eventuellt nytt truppbidrag med basering i Gao”.

Det är rimligt att befara att detta nya bidrag blir mindre än det Sverige hittills haft i Mali. Sveriges bidrag till MINUSMA har inte varit stort, även om det varit det största svenska internationella bidraget de senaste åren. Att ytterligare sänka den svenska ambitionsnivån för de internationella insatserna är djupt olyckligt och en politisk felprioritering.

Historiskt sett har ingen svensk försvarsminister haft så få soldater ute i internationell tjänst som Peter Hultqvist. Under hans tid som försvarsminister har Sverige i genomsnitt endast haft 389 soldater ute i internationella insatser. De flesta regeringar före den nuvarande har haft åtminstone dubbelt så många soldater i fält. Regeringen Reinfeldt hade en snittsiffra på 780, Göran Perssons 855 och ”rekordet” innehas av Ingvar Carlssons sista regeringsperiod då i genomsnitt 1 256 personer från Försvarsmakten i genomsnitt var insatta i utlandet. Nog kan Sverige bättre än att vi ska behöva nöja oss med en knapp tredjedel av den siffran?

Jens Petersson
Rådgivare i freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor på Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer