fbpx
Medlemmar i FN-elevföreningen vid Högbergsskolan som engagerar sig i de globala målen.
17 april, 2019 / Världshorisont

Fördjupad kunskap genom elevaktiviteter

39 gymnasieskolor i Sverige har certifierats till FN-skolor i samarbete med Svenska FN-förbundet. På 25 av skolorna finns det FN-elevföreningar som ordnar mängder med aktiviteter och sprider engagemanget för globala frågor.

– Jag önskar att fler ungdomar skulle engagera sig för internationella frågor. Vi har olika erfarenheter och perspektiv som är värdefulla och vi kan påverka världen till det bättre, säger Stina Lindqvist.

Stina är 18 år och går samhällsprogrammet på Högbersskolan i Tierp. Den blev en certifierad FN-skola hösten 2017. Stina blev tillfrågad av sin mentor

Linnea Lindblom och Stina Lindqvist, sekreterare respektive ordförande i FN-elevföreningen på Högbergsskolan, står med globala-målen och Svenska FN-förbundet-ballonger

Linnea Lindblom och Stina Lindqvist är sekreterare respektive ordförande i FN-elevföreningen på Högbergsskolan.

om hon ville vara med och starta upp en FN-elevförening. Hon hade redan ett intresse för jämställdhet och smickrad över att bli tillfrågad tackade hon ja. Linnea Lindblom, också hon 18 år, blev snabbt värvad av Stina som går i samma klass.

Har 25 medlemmar

Idag har föreningen 25 medlemmar och de träffas ungefär en gång i månaden, styrelsen lite oftare. Stina är ordförande och Linnea sekreterare. Båda tycker att det roligaste de har gjort hittills var att hålla i julavslutningen förra terminen.

– Det var väldigt mycket att planera men blev en uppskattad dag. Vi hade en fotbollsturnering och allt flöt på bra. Lokala affärer och skolans cafeteria sponsrade oss med fika som eleverna kunde köpa. Vinsten gick sedan till FN:s arbete med flyktingar. Rektorn var så nöjd att han funderar på att låta oss hålla i julavslutningen varje år, berättar Linnea.

Fyra gånger om året får gruppen ett aktionspaket av Svenska FN-förbundet med olika teman: jämställdhet, minröjning, de globala målen och mänskliga rättigheter. Föreningen brukar också använda sig av en frågesports-app och utmana andra elever när det gäller hur mycket koll de har på omvärlden. Efter varje aktivitet får föreningen in nya medlemmar.

– Personer i andra klasser som jag annars aldrig skulle utbyta ett ord med har blivit mina vänner då vi är engagerade för samma frågor i elevföreningen. Fördomar jag hade om vissa personer har suddats ut, säger Linnea.

– Jag tror att många blir intresserade av det vi gör för att vi har så kul tillsammans, lägger hon till.

Stina är snabb med att fylla i att en FN-elevförening inte bara behöver vara en grupp där man diskuterar världsproblem, utan också kan vara en plats för mycket skratt och gemenskap.

– Vi har lärt oss så mycket saker genom att engagera oss. Vi har pratat inför hela skolan några gånger och även informerat i alla klasser om att vi finns. Idag är vi mycket bättre på att planera framåt och strukturera upp arbetet, säger hon.

Berikar verksamheten

Daniel Rogozinski arbetar som lärare på skolan och är också FN-ansvarig.

– Det kommer en del arbete av att vara en FN-skola. Men det berikar skolans verksamhet. Att ha engagerade elever är värdefullt. Men skolan bör ha någon form av intresse för internationella frågor innan man blir FN-skola, det underlättar arbetet, framhåller han.

Både Stina och Linnea tror att det faktum att Högbersskolan är en certifierad FN-skola kan få konsekvenser i lokalsamhället. Ryktet om FN-elevföreningen på Högbergsskolan har spridit sig i kommunen och Stina har fått beröm för sitt engagemang från politiker.

– Tanken med en FN-skola är bland annat att eleverna ska lära sig mer om FN. Vem vet, det finns kanske framtida politiker här på skolan som blivit påverkade av allt vi har gjort, funderar Linnea.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer