fbpx
Annelie Börjesson delar ut pris till elever i F-2 samt lärarna Lovisa och Malin på Thoren Framtid i Falkenberg.
29 januari, 2019 / Nyheter

Skolklasser prisas för klimatsmart skollunch

Fyra skolklasser i Falkenberg, Forshaga, Norrköping och Sundsvall står som vinnare i FN-förbundets tävling om den mest klimatsmarta skollunchen. En jury med bland annat stjärnkocken Paul Svensson har utsett vinnarna som tar emot sitt pris i veckan.

I höstas utlystes en tävling bland skolklasser för att utse den mest miljösmarta skollunchen. Intresset från skolklasserna var stort och vi fick in över 80 bidrag från hela Sverige.

Förutsättningarna för receptet var att skapa ett recept på en måltid för fyra personer, där varje portion inte får kosta mer än 11 kronor. Klassen skulle även motivera hur receptet tar hänsyn till säsong, produktionsort och koldioxidutsläpp, samt märkningar som ekologisk, KRAV och Fairtrade.

En jury bestående av stjärnkocken Paul Svensson, matbloggaren Smilla Luuk, Ulla Karlström, redaktionschef på Allt om mat, samt Anneli Bylund, hållbarhetsstrateg på Coop, gick igenom recepten och utsåg fyra vinnande bidrag.

Vinnare i kategorin för lågstadiet: F-2, Thoren Framtid Falkenberg – Pumpasoppa med krutonger

Med motiveringen: Bidraget från klass F-2 på Thoren Framtid i Falkenberg är ett bra, genomtänkt och tydligt recept där råvarorna hämtas från trakten och passar för säsongen. Det är en kul sopprätt med hemmagjord havredryck och krutonger som bryter av med något knaprigt. Smaker och ingredienser blir en riktigt bra och snygg soppa och det känns som en smakrik och mättande upplevelse.

Vinnare i kategorin mellanstadiet: Matrådet, Vallens miljöskola – Ärtiga potatisbullar med fejkon

Med motiveringen: Matrådet på Vallens miljöskola har bidragit med kreativt skapande och vad som verkar vara en jättegod rätt. Det känns extra kul att de använt gula svenska ärter i rätten och väldigt spännande med ”fejkon” av morotsskal och grönkål. Förutom att rätten fokuserar på skolans egna odlingar och på säsongssmarta råvaror minskar Vallens miljöskola dessutom på matsvinnet genom att ta till vara på alla delar av ingredienserna.

Vinnare i kategorin högstadiet: Klass 8D, Forshaga Lärcenter – Värmländsk rotfruktspannkaka med kycklingbacon

Med motiveringen: Klass 8D på Forshaga lärcenters recept känns gott, enkelt och komplett! Det är kul att de använder skrädmjölet som ger en rostad god smak. Råvarorna hämtas från närtrakten i Värmland och eleverna tar hänsyn till både säsong och utsläpp. Även om receptet hade tjänat ännu fler klimatpoäng på att vara vegetariskt uppskattar vi elevernas resonemang och diskussion angående att kyckling valdes istället för annat kött på grund av lägre utsläpp. Receptet låter väldigt gott och det låter även som en rätt som eleverna kommer tycka om!

Vinnare i kategorin gymnasiet: 3:5, Kunskapsgymnasiet i Norrköping – Grönkålspasta med kikärtor

Med motiveringen: Klass 3:5 på Kunskapsgymnasiet i Norrköping har skickat in ett recept som låter kanon, samtidigt som det känns genomtänkt och tidsenligt. Bra kryddning på kikärtorna och en komplett måltid som säkert kommer att bli populär. Receptet innehåller olika textur och konsistens vilket är viktigt och smakerna känns goda. Rätten känns klimatsmart med tydligt tänk kring utsläpp, men även hälsosam och mättar troligtvis bra för skoldagen.

Samtliga vinnande klasser får en prischeck på 10 000 kr från Coop. Under de kommande veckorna får vinnarklasserna besök av Svenska FN-förbundets ledning som överlämnar prischecken.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer