fbpx
3 december, 2018 / Blogg

Hållbara utmaningar och känsliga ämnen

Mambo vipi? (”Hur är läget?” på Kiswahili)

Arbetet för ett hållbart Tanzania fortsätter dagligen här på kontoret i stadsdelen Mikocheni i Dar es Salaam. Dock inte helt utan svårigheter. Politiska utspel från beslutsfattares sida sätter ständigt käppar i hjulen för hur civilsamhället kan påverka. Balansgången mellan vad en organisation som FN-förbundet i Tanzania (UNAT) vill uppnå och vad som faktiskt går att genomföra utan trubbel är ständigt aktuell och begränsar delvis den dagliga verksamheten – även för mig som praktikant. Vad jag kan skriva om, planera eller lobba för är inte alltid självklart och jag blir ofta påmind om att yttrandefriheten inte är densamma som hemma i trygga Sverige.

För att förhindra fortsatt inskränkning av civilsamhällets roll och öka möjligheten att påverka har UNAT gått ihop med andra frivilligorganisationer och skapat nätverk. Policy Forum, Forum for Climate Change och African Philantropic Foundation är några som UNAT arbetar nära med vid policypåverkan. Under Svenska FN-förbundets uppföljningsbesök till UNAT och dess partners var svaret på frågan om hur deras påverkansarbete bäst kan utföras i nuläget tydligt: ”Frame the message the right way”, det vill säga uttryck det du vill säga på rätt sätt. Tajming och hur argument för mänskliga rättigheter/hållbar utveckling presenteras för beslutsfattare är minst lika viktigt som själva innehållet. ”Att beslutsfattare ens talar om ett känsligt ämne, även om det bara är i tre minuter, måste ses som en framgång”, berättar Stephen Chimalo, programansvarig på svenska ambassaden i Dar es Salaam, under en artighetsvisit dit och förklarar vikten av de små stegen i påverkansarbetet.

I en tid som denna blir därför projekt som The Right(s) Way Forward (RWF) på ön Pemba, som ligger utanför Tanzanias nordöstra kust, otroligt viktiga. Projektet, som är en 4-stegs modell framtagen av biståndsorganisationen Forum Syd, vill stärka lokalsamhällets roll i beslutsprocesser. Hittills har det drivit på lagstiftning om förbud mot avverkning av mangroveskog och sandutvinning på ön.

Senast jag var på Pemba för två månader sedan var jag med och startade miljöklubbar i två skolor i samhället Kengeja. Det var därför extra kul att under en uppföljningsresa kunna se att skolföreningarnas arbete redan börjat ge resultat. Studenter från Mwambe Primary School har planterat 260 (!) träd för att förhindra jorderosion vid kraftiga regn. Dessutom har nya strukturer för sophanteringen på skolan inrättats för att inte förorena närliggande vattendrag.

Stundtals kan jag tycka att det är svårt att prata om hållbarhet och framtida generationers möjligheter till ett gott liv när folket redan lever i extrem fattigdom och bara försöker överleva morgondagen. Jag vill ändå påstå att de platser RWF funnits på verkligen har omfamnat konceptet hållbarhet och nu tänker mer långsiktigt än förut. Trots att de flesta inte känner till de rådande globala klimatförändringarna så finns det en miljömedvetenhet som grundar sig i en oro för öns fortsatta existens. Havsnivån stiger och öar som Pemba blir allt mer utsatta. ”Vi är rädda för att försvinna […] havet kan ingen rå över”, sa Issa Juma Issa, rådgivare i Mkoani-distriktet, under ett möte och efterfrågade mer samarbete mellan distrikten på Pemba och UNA Tanzania.

Nu är jag inne på slutspurten av min praktik med endast en månad kvar. I mitt sista inlägg tänker jag summera min tid i Tanzania på ett mer personligt plan. Tutaonana baadaye! Vi hörs snart!

Helge Drebold
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer