fbpx
4 september, 2018 / Debattartiklar

Politiker, världen är ert ansvar!

Svenska FN-förbundet och ett femtiotal andra organisationer i nätverket Concord  kräver i en debattartikel inför valet att våra folkvalda tar större ansvar för omvärldsfrågorna.

Nyckelpolitiker inom riksdagspartier från höger till vänster på den politiska skalan ställer sig bakom civilsamhällets politiska krav för en rättvis och hållbar global utveckling. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt. För att lösa de kriser som världen står inför måste globala frågor genomsyra hela partiernas politik och ges extra fokus efter valet.

Fattigdom, hoten mot demokratin, klimatkrisen och andra kriser som tvingar människor att fly är några av många exempel på globala utmaningar som partierna i Sverige aktivt måste ta sig an efter valet.

För att ge globala frågor en plats i valrörelsen frågade 51 organisationer bakom valmanifestet #hjärtavärlden, utvalda riksdagspolitiker om de ställer sig bakom våra krav för en rättvis och hållbar global utvecklingspolitik.

Nu har vi fått svar och kan konstatera att 20 politiker med ansvar för nyckelområden för en hållbar global utveckling valt att offentligt ställa sig bakom manifestet #hjärtavärlden. Politikerna som tillfrågats är till exempel partiernas talespersoner för utrikes-, migrations- eller miljöfrågorna.

Civilsamhällets krav som politikerna sluter upp bakom är att de ska föra en politik som:

  • Står upp för människors rätt att göra sina röster hörda i en tid då hoten ökar mot försvarare av mänskliga rättigheter, demokrati och miljö.
  • Skapar en hållbar, fredlig och rättvis utveckling så att de Globala målen uppfylls till år 2030, där all politik sätter mänskliga rättigheter först när intressekonflikter uppstår.
  • Påskyndar arbetet för att minska våra klimatpåverkande utsläpp, oavsett i vilket land de sker, och ökar stödet till låginkomstländer som drabbas hårt av klimatförändringarna.
  • Ökar jämställdheten och står upp för allas lika rättigheter genom en verkligt feministisk utrikespolitik.
  • Fortsätter att lägga 1 procent av BNI på internationellt bistånd. Pengarna ska användas på ett sätt som värnar om biståndets unika roll för att bekämpa fattigdom och främja en hållbar, demokratisk utveckling.
  • Står upp för en human migrations- och flyktingpolitik, försvarar asylrätten och skapar säkra och lagliga vägar in i Europa.

Politikerna som står bakom kraven i #hjärtavärlden kommer från både höger och vänster på den politiska skalan. Bredden visar att det finns förutsättningar för partierna att efter valet nå nya överenskommelser och bygga vidare på den globala utvecklingspolitik som de redan enats om.

Att det inom riksdagspartierna finns politiker som, precis som vi i civilsamhället, vill säkerställa att Sverige bidrar till politiska lösningar på global nivå är viktigt. Deras arbete med att driva frågorna är avgörande för hur partierna formar sin globala utvecklingspolitik.

Samtidigt är de enskilda politikernas engagemang för de globala utvecklingsfrågorna inte alls i paritet med världens kriser och utmaningar. Vår granskning av partiernas internationella politik, som vi presenterade i juni, visar att partierna inte prioriterar de här frågorna i den omfattning som krävs.

För att Sverige ska kunna bidra till globala lösningar behövs det betydligt fler än enskilda politikers engagemang. Politiska lösningar på de kriser och utmaningar vi står inför kräver ett globalt perspektiv i all politik, inte bara i utrikespolitiken eller biståndet. De viktigaste globala utvecklingsfrågorna måste prioriteras. Särskilt i en tid då människors lika värde ifrågasätts och det politiska tonläget stundtals är hårt och nationalistiskt. Då behöver vi istället ett ännu större fokus på människors grundläggande rättigheter och ansvar för vår miljö.

Vi, 49 organisationer med hundratusentals medlemmar, vill att politiker ska stå upp för de gemensamma överenskommelser som finns. Till exempel FN:s konventioner om mänskliga rättigheter, flyktingkonventionen och de globala målen för hållbar utveckling, som världens länder lovat att leva upp till för att skapa en bättre värld.

Att politiska beslut som tas i Sverige påverkar människor i andra länder och det som händer i andra länder påverkar oss är en självklarhet som vi tvingas påminna politiker om, särskilt i valtider. Det är just därför som riksdagspartierna behöver värna global rättvisa, nu och efter valet.

Läs artikeln hos Altinget.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer