fbpx
Rohingyer i flyktingläger i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UNFPA Bangladesh
27 augusti, 2018 / Nyheter

Klarspråk från FN om folkmord i Myanmar

Efter att en FN-utredning dragit slutsatsen att folkmord har begåtts i Myanmar bör Sverige under återstoden av sitt rådsmedlemskap kräva att frågan hänvisas till ICC.

Svenska FN-förbundet har länge och med stigande oro har följt utvecklingen i Myanmar. Sedan i höstas har förbundet vid flera tillfällen bland annat i sina kontakter med den svenska utrikesförvaltningen påtalat att fördrivningen av landets rohingyabefolkning utgör folkmord.

En oberoende utredning har på nu uppdrag FN presenterat sina slutsatser om det gångna årets händelser i Myanmar. Utredarna slår fast att landets militär har gjort sig skyldig till folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten genom sina attacker mot folkgruppen rohingya.

– För rohingyernas skull är det välkommet att också FN:s utredare har dragit denna slutsats. Nu krävs uppföljning i form av utredning och juridiskt ansvarsutkrävande. Att hitta kompetenta och oberoende domstolar i regionen är svårt. Därför måste misstänkta ärenden hänvisas till Internationella brottmålsdomstolen, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Hänvisning av misstänkta folkrättsbrott till Internationella brottmålsdomstolen kräver beslut i FN:s säkerhetsråd. Sverige finns i ytterligare fyra månader i rådet.

– Regeringen bör agera i rådet genom att officiellt be om en omröstning för hänvisning av fallet till Internationella brottsmålsdomstolen om inte Myanmar självmant ställer sig under domstolens jurisdiktion. Folkmordskonventionen är internationell lag som kräver rådets agerande. Att inte agera eller stoppa ett agerande bryter mot rådets syfte, urholkar internationell lag och skickar signalen att massmord kan begås utan påföljd. Allt detta bör Sverige understryka för rådsmedlemmarna, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet vill också se en FN-ledd och oberoende sannings- och försoningskommission i likhet med den som inrättades för Rwanda.

FN-förbundet berättade i helgen på årsdagen av fördrivningen av rohinygafolket om FN:s humanitära arbete i flyktinglägret i Cox’s Bazar, Bangladesh.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera
dig för en bättre värld

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer