fbpx
20 augusti, 2018 / Nyheter

En FN-chef på människornas sida

En stor diplomat, fredsvän och FN-ledare har lämnat oss. FN-förbundet minns den tidigare FN-chefen Kofi Annan.

FN meddelade i helgen att organisationens förre generalsekreterare Kofi Annan har gått bort efter en kort tids sjukdom. Annan, som blev 80 år gammal, var FN:s chef från 1997 till 2006. Innan dess hade han haft en rad olika FN-tjänster med start i Världshälsoorganisationen WHO 1962.

Under sin långa FN-karriär engagerade sig Kofi Annan för bland annat hiv/aids-frågan och arbetet mot klimatförändringar. Kofi Annan var under en tid också chef för FN:s fredsfrämjande insatser.

Ett av Kofi Annans främsta bidrag till världsorganisationen var arbetet för FN-reformer. Redan 1997 presenterade Annan som nytillträdd FN-chef ett reformförslag för medlemsländerna. Att anpassa FN-organisationen efter dagens krav var också centralt för det stora FN-möte som hölls i FN-högkvarteret 2005 och som resulterade bland annat i den fredsbyggande kommissionen och FN-rådet för mänskliga rättigheter.

Efter åren som FN-chef fortsatte Kofi Annan sitt arbete för internationell fred bland annat genom att starta Kofi Annan Foundation med säte i Genève.

Kofi Annan går till historien som en orädd och självständig generalsekreterare. Han värnade arvet efter FN:s andre generalsekreterare Dag Hammarskjöld genom att stå upp för de små ländernas rätt mot de stora och genom att påminna omvärlden om civilas utsatthet i konflikter.

Svenska FN-förbundet, som mötte Annan vid flera tillfällen, framhåller just omsorgen om civila i konflikter som den förre FN-chefens främsta kännetecken.

– Kofi Annan ville ha en världsorganisation som står på människornas sida. Han var inte rädd för att stå upp för folkrätten även om det innebar att han blev impopulär hos stormakterna. Genom att avsäga sig uppdraget som FN:s medlare i Syrien skickade han en stark signal till säkerhetsrådet, inte minst de fem permanenta medlemmarna, att agera mer resolut för att försvara mänsklig säkerhet. Behovet kvarstår ännu sex år senare, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

I sina memoarer ”Interventioner” ger Kofi Annan en inblick i vår tids konflikter och förutsättningarna för världsorganisationen att gripa in i konflikter där civila hotas eller drabbas av folkrättsbrott.

Kofi Annans var gift med svenska Nane och den förre FN-chefen besökte ofta Sverige och Blekinge där paret hade en sommarstuga.

Läs mer om Kofi Annans bortgång på FN:s internationella hemsida.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer