fbpx
6 augusti, 2018 / Debattartiklar

Minnesdagar som manar till kärnvapenförbud

De många offren för bomberna i Hiroshima och Nagasaki påminner om behovet av ett globalt förbud mot kärnvapen som också Sverige står bakom, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Den 6 och 9 augusti 1945 fälldes historiens första och hittills enda atombomber i krig över de japanska städerna Hiroshima och Nagasagi. Bomberna dödade ett par hundra tusen människor och tusentals vårdas fortfarande, drygt 70 år senare, på sjukhus. Kärnvapnen blev tidigt en fråga för fredsorganisationen FN.

Hotet om att kärnvapen skulle kunna användas igen aktualiseras av den utdragna dispyten mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Dagens kärnvapen är tusentals gånger kraftfullare än 1940-talets. Två miljoner invånare i Sydkoreas huvudstad Seoul skulle dödas om staden träffades av en bomb av den storlek som Nordkorea har provsprängt under senare år.

På 1960-talet fick världen det så kallade ickespridningsavtalet. Tanken var att inga fler länder skulle få skaffa kärnvapen och att de som redan hade vapnen skulle avskaffa sina bestånd. Så har det inte blivit.

Den i särklass största andelen av världens kärnvapen finns i USA och Ryssland. Trots nedrustningslöftet i ickespridningsavtalet har kärnvapenstaterna tillsammans behållit tusentals kärnvapen i sina arsenaler. I stället för att förhandlas bort har vapnen getts en ökande roll i ländernas militära planering. Dessutom har nya kärnvapenstater tillkommit.

Kärnvapenländernas ovilja att nedrusta har drivit fram en motreaktion i form av ett internationellt avtal mot kärnvapen, framröstat av 122 stater i FN förra sommaren. Avtalet stärker arbetet mot kärnvapen och minskar drivkraften att sprida dem. Pressen på kärnvapenländerna att nedrusta ökar med ett globalt förbud.

Också Sveriges säkerhetspolitiska situation gagnas av en tydlig FN-linje mot kärnvapen. En sådan förespråkas också av FN-chefen Guterres som under våren åter har framhållit sitt krav på en kärnvapenfri värld. Sverige är och måste förbli ett land som står upp för nedrustning och mänsklig säkerhet. Våra militära samarbeten vilar heller inte på kärnvapenöverenskommelser och Sverige har tydligt deklarerat att kärnvapen inte är tillåtna på svenskt territorium.

En FN-konvention mot kärnvapen är normgivande och kan i förlängningen förhindra katastrofalt mänskligt lidande. Svenska FN-förbundet höll kongress under sommaren och upprepade kravet på svensk ratificering av FN-avtalet. Årsdagarna av bomberna över Hiroshima och Nagasaki påminner om att Sveriges regering och Sveriges riksdag måste ta denna mänsklighetens ödesfråga på största allvar.

FN-avtalet mot kärnvapen (pdf)

FN-chefen António Guterres ringer i den japanska fredsklockan som skänktes av det japanska folket till FN 1954. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer