fbpx
15 maj, 2018 / Nyheter

Barometer 2018: Global utveckling kräver samverkan mellan civila och militära insatser

Sveriges bidrag till internationella militära insatser bör huvudsakligen gå till FN-ledda insatser, säger FN-förbundet och ett 20-tal andra organisationer i Barometer 2018 som analyserar svensk samstämmighetspolitik. Rapporten lanseras på tisdagen.

Svenska FN-förbundet och ett 20-tal andra medlemmar i paraplyorganisationen Concord presenterar på tisdagen rapporten Barometer 2018 som analyserar samstämmighet i svensk omvärldspolitik.

FN-förbundet, som särskilt bevakar Sveriges militära bidrag till internationella fredsfrämjande insatser, har bidragit till kapitlet som rör mänsklig säkerhet och förebyggande av konflikt. Där sägs bland annat att Sveriges bidrag till internationella militära insatser huvudsakligen ska gå till FN-ledda insatser. Organisationerna efterlyser också bättre kommunikation mellan civila och militära insatser för att stärka samstämmigheten och undvika negativa effekter för mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.

– I rapporten sänder vi en tydlig och gemensam signal till regering och riksdag att Sverige måste ge sitt stöd till FN:s fredsfrämjande arbete. FN är i ständigt behov av militära bidrag och Sveriges deltagande i internationella fredsfrämjande insatser befinner sig i dag på en historiskt låg nivå, säger Linda Divkovic, handläggare för fred och säkerhet hos Svenska FN-förbundet.

Concord-medlemmarna vill också stoppa all vapenexport till diktaturer och andra stater som kränker mänskliga rättigheter samt att bedömningarna görs med ett jämställdhetsperspektiv. Organisationerna kräver också att Sveriges regering undertecknar och ratificerar FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

I rapporten framhålls att riksdagen redan 2003 antog den så kallade politiken för global utveckling (PGU) som ska se till att alla politikområden bidrar till rättvis och hållbar global utveckling. Svensk omvärldspolitik ska dessutom genomsyras av ett rättighetsperspektiv och de fattigas perspektiv på utveckling. Agenda 2030 bygger på samma perspektiv.

Nu fortsätter arbetet med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling som världens länder enades om 2015 och som är en central del av Svenska FN-förbundets verksamhet.

– Agenda 2030 är ett historiskt avtal som visar att världens länder kan enas om avgörande mål för mänskligheten. Svenska FN-förbundet har särskilt framhållit vikten av mål 5 om jämställdhet och mål 16 om fredliga samhällen. Vi understryker kopplingen mellan mänskliga rättigheter och de globala målen i det övergripande kapitlet om agendan. Ett annat viktigt krav är att regeringen skapar en tydlig ansvarsfördelning för samtliga ministrar och departement som säkrar genomförandet av Agenda 2030 och politiken för global utveckling, berättar Karin Johansson, ansvarig för hållbar utveckling på Svenska FN-förbundet.

Vartannat år tar regeringen fram en skrivelse till riksdagen om hur den har arbetat med politiken för global utveckling. I samband med detta släpper Concord Sveriges medlemsorganisationer en gemensam rapport. Årets Barometer är den sjunde i ordningen sedan 2006.

Barometer 2018 innehåller avsnitt om skatteflykt, migration, jordbruk, livsmedelssystem och handel, klimat, företagande och mänskliga rättigheter, sociala trygghetssystem samt mänsklig säkerhet och förebyggande av konflikt.

 

 

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld

>

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer