fbpx
7 juli, 2017 / Debattartiklar

FN-samarbetet kräver förnyat åtagande

Ett splittrat säkerhetsråd måste samlas på nytt för att hantera konflikter, humanitära katastrofer och flyktingkriser, skriver Aleksander Gabelic i FN-förbundets sommarartikel.

Samarbetet i Förenta Nationerna har under Sveriges första halvår som medlem i säkerhetsrådet präglats av en rad svårigheter. USA:s president Donald Trump har utmanat omvärlden med hot om bidragsnedskärningar och en motvillig inställning till världsorganisationen. Det mest konkreta exemplet hittills är återinförandet av den så kallade Mexico City-policyn som förbjuder bidrag till organisationer som informerar om abort. Nyligen fick också USA säkerhetsrådet att minska anslagen till FN:s fredsfrämjande vilket främst drabbar insatserna i Demokratiska republiken Kongo och Sudan.

Bland andra utmaningar är låsningen i Syrienkonflikten den mest tydliga. Ryssland och Kina har länge motsatt sig kraftfulla åtgärder från världssamfundet. Resultatet känner vi alltför väl i form av utbredd extremism, världens största humanitära katastrof och flyktingar i miljontal. När både regeringsarméer och terrororganisationer gör sig skyldiga till återkommande krigsbrott måste omvärlden agera mycket tydligare än hittills.

Sverige tog med sig frågor som konfliktförebyggande, jämställdhet och ett mer öppet FN in i säkerhetsrådet. Regeringen har förtjänstfullt rapporterat om arbetet i rådet dit man bland annat inbjudit kvinnoorganisationer och andra företrädare för civilsamhället. Kvarstår gör uppgiften att på allvar utmana stormakterna och deras agerande i de väpnade konflikterna, de humanitära kriserna och flyktingarbetet. Kanske kan konflikten i Jemen, där Sverige har startat ett humanitärt initiativ, vara en ingång? Vid sidan av rådsarbetet har uppmärksamhet riktats mot det olyckliga valet av Saudiarabien till FN:s kvinnokommission. FN-förbundet hör till dem som har kritiserat valet och efterlyst mer öppenhet när nyckelpositioner ska tillsättas.

FN-chefen António Guterres har sedan sitt tillträde tagit en rad goda initiativ som tillsättandet av kvinnor på en rad höga poster samt skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp som begås av FN-soldater. Det återstår att se om den nye generalsekreteraren och tidigare chefen för FN:s flyktingorganisation kan förmå medlemsländerna att ta gemensamt ansvar för världens rekordmånga flyktingar. Framför allt måste Guterres samla ett allt mer splittrat säkerhetsråd kring orsakerna till humanitära kriser och flyktingskap.

Att handlingsförlamningen i FN kan brytas visar utvecklingsarbetet inom Agenda 2030 som går vidare med ett högnivåmöte i New York under sommaren. Sverige hör till de länder som stödjer generalsekreteraren i hans arbete men ingen FN-medlem kan ensam åstadkomma förändringar. Den svenska regeringen måste vända sig till andra länder, arbeta ihärdigt och inte ge upp trots de svårigheter som finns. Ett förnyat åtagande från alla medlemsländer är avgörande för ett mer handlingskraftigt FN.

Den här artikeln är publicerad i Dala-Demokraten.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer