fbpx
8 mars, 2017 / Pressmeddelanden

Namninsamling mot barnäktenskap

Signalerna från regeringen om att utländska barnäktenskap inte ska erkännas i Sverige måste omsättas i praktiken, säger Svenska FN-förbundet som nu startar en namninsamling.

Lagen mot barn- och tvångsäktenskap från den 1 juli 2014 har lett till fällande dom i ett enda fall. De civilrättsliga och straffrättsliga aspekterna på barnäktenskap och hedersrelaterat våld ska nu utredas på nytt. Det handlar bland annat om erkännande av barnäktenskap som har ingåtts utomlands och där anknytning till Sverige saknas, ett problem som uppmärksammats genom att unga asylsökande har visat sig vara gifta.

Svenska FN-förbundet startar nu en namninsamling till stöd för ytterligare skärpt lagstiftning.

– En ny utredning kan i bästa fall leda till förändringar som en gång för alla ger det skydd mot barnäktenskap som alla unga har rätt till. Signalerna från regeringen måste omsättas i praktiken. Sverige får inte svika de unga flickorna och pojkarna ännu en gång, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet startar nu en namninsamling på nätet där alla kan ställa sig bakom kravet att inga barnäktenskap ska kunna ingås eller erkännas i Sverige. Namninsamlingen, som ska överlämnas till jämställdhetsminister Åsa Regnér, finns på http://stoppabarnaktenskap.fn.se/.

Svenska FN-förbundet startade redan för fem år sedan nätverket och Facebook-sidan Stoppa barnäktenskap med kravet att inga äktenskap med personer under 18 år ska kunna ingås eller erkännas i Sverige.

FN har de senaste åren skärpt arbetet mot barnäktenskap. Världens länder beslutade i de globala målen att barnäktenskap ska avskaffas senast år 2030.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer