fbpx
Foto: Sophia Tuwesdotter/Svenska FN-förbundet
3 januari, 2017 / Nyheter

Rights Way Forward i Tanzania

Svenska FN-förbundet har sedan 2010 ett utvecklingssamarbete med FN-förbundet i Tanzania. Projektet på Pemba sker inom ramen för programmet MDGs2SDGs.

Utanför Tanzanias kust ligger ön Pemba, norr om Zanzibar. Pemba är en ö som till stor del bebos av risodlande bönder. En av öns viktigaste inkomstkällor är nämligen riset, som till stor del exporteras från ön. Förut fanns ris så det räckte både till att mätta bönderna och till att sälja, vilket gjorde det möjligt för böndernas barn att gå i skolan och på längre sikt utveckla det lokala samhället. Riset har spelat en viktig roll i samhällets utveckling på ön och är något som de flesta familjer haft gemensamt. Men under det senast decenniet har klimatsituationen på ön ändrats till böndernas nackdel. De pågående klimatförändringarna har gjort så att saltvatten tränger sig in från kusten till risodlingarna, vilket gjort att de förstörts. Detta har bidragit till att det traditionella risodlingsyrket blivit betydligt svårare och gjort att lokalsamhället har gått samman för att nå en gemensam förändring.

Därför har man i Kengeja, ett av samhällena på ön, bestämt sig för att organisera sig i ett klimatanpassande projekt. Man har genom detta projekt kommit överens om alternativa inkomst- och mättnadskällor, såsom biodling och fiskodling, samt börjat med trädplantering av mangroveträd för att hindra saltvattnet från att nå risodlingarna. Fisken som odlas och honungen som skördas fördelas därefter mellan de familjer som deltar i kooperativet. Lokalsamhällets arbete har även fått stöd från FN-förbundet i Tanzania, med stöd från Svenska FN-förbundet. Samarbetet har möjliggjort för 12 diskussionsledare och närmare 40 representanter från lokalsamhället att utbildas i klimatanpassning och är ett stort steg framåt för ett bättre Kengeja. FN-förbundet i Tanzania har genom projektet arbetat med att utbilda och informera lokalsamhället om klimatpåverkningarna men även arbetat aktivt gentemot lokala myndigheter för att få dem att ta krafttag i situationen. På så vis har befolkningen fått en möjlighet att själva ta initiativ till förändring för att mildra de negativa konsekvenser som klimatförändringarna bidrar till.

Projektet är en del av en särskild metod som kallas Rights Way Forward, ett verktyg som Forum Syd tagit fram med stöd av Sida. Genom speciellt framtagna metoder och material så är målet att nå ett mer hållbart och jämställt samhälle genom det lokala civilsamhället. Med andra ord pågår ett intensivt arbete för jämställdhet och kvinnors deltagande i beslutsprocesser, parallellt med arbetet för ett klimatanpassat och hållbart samhälle. En av de diskussionsledare som utbildats enligt metoden är Rushda Hamisi Khassim (tredje fr vänster i bild ovan). Hon blev utbildad under hösten 2016 och har därefter varit en av ledarna i utbildningen där nästan 40 deltagarna från lokalsamhället deltog. Hon har under den veckolånga utbildningen spelat en aktiv roll i att engagera och utbilda deltagarna i såväl hållbarhet som mänskliga rättigheter.

– Generellt sett finns en bristande kunskap i mänskliga rättigheter och jämställdhet här och ofta bortprioriteras kvinnors deltagande i sammanhang som dessa. Det är därför viktigt att vi arbetar hårt för att engagera även kvinnor i dessa frågor som är viktiga för hela samhället, berättar Rushda, som är en av fem kvinnliga diskussionsledare av de 12 totala.

Av deltagarna i höstens workshop är över 40 % kvinnor, vilket är ett gott resultat i ett mansdominerat samhälle även om det alltid finns utrymme för förbättring. Men kvinnorna som deltar är aktiva och uppmuntras att ta plats, och Rushda ser positivt på den förändring som utbildningen bidragit till för henne och de övriga kvinnorna som deltar.

– Det som jag tyckt är bäst med utbildningen är just hur kvinnligt deltagande uppmuntras. Jag känner verkligen att den har stärkt självkänslan hos de kvinnor som deltagit och även deras tro på att de kan ändra beslut som påverkar deras vardag, säger Rushda.

Projektet på Pemba sker inom ramen för programmet MDGs2SDGs (Millennium Development Goals to Sustainable Development Goals) som handlar om hur civilsamhället kan engagera sig i de nya globala målen för hållbar utveckling. Programmet är ett regionalt samarbete mellan FN-förbunden i Tanzania, Sydafrika och Zimbabwe.

Vill du lära dig mer om FN-förbundet och deras verksamhet i Tanzania? Läs om FN-förbundets internationella samarbeten

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer