fbpx

Svenskar inom FN – intervju med Louise Ask Holmberg

Louise Ask Holmberg arbetar som samverkansofficer på Minusma, FN:s fredsbevarande styrka i Mali. Som samverkansofficer samtalar Louise med högre befattningshavare och nyckelpersoner i insatsområdet. Louise har alltid älskat äventyr och när hon blev erbjuden att arbeta i Mali tvekade hon inte en sekund. 

Hur väcktes ditt intresse för globala frågor och FN?

Jag älskar äventyr och att upptäcka. Jag älskar att fundera på, och diskutera, människors beteenden och vad de får för konsekvenser. Jag älskar att känna vinden i ansiktet och adrenalinet pumpa. Det finns så mycket vackert i denna värld som är värt att skydda och uppleva och mitt intresse för beteenden och makt har gjort att jag har valt att arbeta med internationell försvars- och säkerhetspolitik.

Hur kommer det sig att du åkte ut för FN:s räkning?

Jag fick en förfrågan om att åka till Mali och tackade ja. Det är få förunnat att få åka ut på FN-mission och jag när jag fick chansen var svaret självklart, det är så viktigt att engagera sig i fredsinriktat arbete. Det har inneburit en del tankeprocesser och jag ser fram emot att få se hur Minusma har utvecklat mig när jag kommit hem och fått tid att reflektera. FN är ju den helt dominerande organisationen inom fred och säkerhet i världen och jag tycker att det är värdefullt att få erfarenheten av att arbeta på marknivå.

Hur är det att jobba som FN-soldat?

Jobbet som FN-soldat är givande på flera sätt. En dag kan jag sitta och prata med en borgmästare, en annan dag med en kvinnoorganisation och tredje dagen med en expert på mänskliga rättigheter. Arbetet är varierande och det krävs att du har både mental och fysisk spänst och att du alltid är beredd på att agera. En dag är inte en annan lik och du sätts ofta på prov.

Vad är det bästa med ditt jobb som FN-soldat?

Mötet med alla människor! Och att jag får uppleva platser jag annars inte hade kunnat uppleva. Två av mina bästa upplevelser är en natt under bar himmel i Saharaöknen och den gången jag samtalade med en otroligt modig kvinna som var beredd att riskera sin egen säkerhet för att bidra till något större än sig själv. Som FN-soldat får jag också vara en liten del av ett världspolitiskt och historiskt skeende som syftar till att göra världen lite bättre för ett antal människor.

Vad har du för tips för den som vill jobba inom FN?

Om du vill arbeta i FN så är det en fördel att läsa språk, inte minst franska, och skapa dig en egen nisch. Det är hård konkurrens om jobben i FN men man söker en mångfald av kompetenser – militära såväl som civila. Tro på dig själv och säg ja till möjligheter, man vet aldrig vart de leder. Dröm, utmana och lev!

[Intervjun gjord 2019]