fbpx

Svenskar inom FN – intervju med Anna Eriksen

Anna Eriksen arbetar sedan två månader som programpolicy-ansvarig på World Food Programme i Addis Abeba, Etiopien. Hon berättar om hur hon fick jobbet, vad som är det bästa med jobbet samt delar sina bästa tips för att få jobb inom FN.

Berätta lite om dig själv, var växte du upp och vad har du för intressen utanför jobbet? 

Jag växte upp i Oslo med min svenska mamma, norska pappa och lillebror. Där bodde jag tills jag var 19, sedan dess har jag bott utomlands. Mitt kanske största intresse som inte är relaterat till studierna eller jobbet är skidåkning! När jag var färdig med gymnasiet gjorde jag en säsong som skidlärare i Österrike. Sen har jag dock bara flyttat till länder där skidmöjligheterna är minimala – England, Skottland, Irland, Danmark, Rwanda och Etiopien. Men jag försöker få in någon vecka här och där – när jag kan.

Hur började ditt intresse för globala frågor och FN? 

Det måste jag nog fått från mina föräldrar. De jobbade och träffade varandra i Indien, där pappa jobbade för norska och mamma för svenska UD. Jag tror det måste ha inspirerat mig, att höra om deras jobb, resor och minnen. Jag var däremot inte alltid övertygad om att jag skulle följa i deras fotspår. Men så blev det! 

Vad har du för utbildning? 

Jag tog min kandidat i politik och ekonomisk historia i Edinburgh. Det var nog då jag fick upp ögonen för att jag faktiskt tyckte globala frågor är riktigt spännande, speciellt kvinnors rättigheter runt om i världen. Det har jag fokuserat på mest. Det och även internationell utveckling. Under min kandidat gjorde jag även ett tre månader långt projekt i Rwanda. Där förstod jag att jag gärna ville bo utomlands och ha en internationell karriär. Efter det tog jag min master i Development Management i London. 

Hur tog du dig från utbildning till jobb inom FN?

Jag sökte praktikplats på WFP:s nordiska kontor i Köpenhamn. Det var min första kontakt med FN. Efter några månader slutade min handledare och jag sökte hans tjänst. Där stannade jag i tre år. Praktiken var verkligen en jättemöjlighet för mig, ett sätt att få foten i dörren, nätverka och lära sig mer om FN-systemet.

Vad jobbar du med på WFP?  Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Nu ingår jag i ett team där vi är elva stycken som jobbar med klimatanpassad och motståndskraftig utveckling. Det som varit kanske mest spännande och också utmanande är att ingen dag är den andra lik för mig. Det är mycket som händer på det temat vi jobbar med nu, och det är spännande att se hur både WFP och världen i stort satsar mycket på att bygga mer resilienta matsystem. Vårt motto är “Saving lives, changing lives”. Jag jobbar mer med saving lives- delen och förstå hur vi kan skapa motståndskraft och klimatanpassade lösningar för tryggad livsmedelsförsörjning i landet. Nu har vi rätt många större projekt som jag jobbar med. Min roll är främst informationshantering och jämställdhetsintegrering. En del av mitt arbete är alltså som samordnare för olika aktörer i olika projekt,  att se till att all information finns samlad och att det finns bra system som ser till att allting fungerar som det ska.

Är du ute på fältet på jobbet?

Nej inte än, jag har bara jobbat här i två månader. Men nästa vecka så ska jag ut på ett projekt sponsrat av Sida och Danida, den danska motsvarigheten till Sida. En workshop där vi ser till att arbetet går som det ska, samt vad projektet har gett för lärdomar. Vi för samman olika intressenter i workshopen och hör vad alla har att säga. WFP samarbetar mycket med olika lokala aktörer. Vi jobbar sällan själva. I detta projekt är det NGO:er, lokala myndigheter samt de som fått hjälp av projektet ska dela med sig med respons, vad som funkade och varför och så vidare. En utvärderingsworkshop med alla inblandade, helt enkelt. 

Vad är det bästa med att jobba inom FN?

Att man lär sig något nytt varje dag. Jag kom från kommunikation där man lär sig mycket men på en ganska över övergripande nivå. På min anställning här på WFP är det mer praktiskt, jag lär mig hur allting fungerar och är sammankopplat i praktiken. Även människorna jag får träffa är det bästa med FN. Det är fantastiskt att få åka ut i fält och se hur folk kommer tillsammans för att skapa förändring. Det är såklart ofta utmanande att så ofta få se så många svåra öden. Ibland känns det nästan hopplöst när man läser i nyheterna vad som händer i världen. Men när jag kommer ut i fältet och ser hur mycket som görs och vilken skillnad det gör blir jag väldigt inspirerad.

Vad har du för tips till den som vill jobba inom FN?

  • Hitta din motivation. Varför vill jag jobba inom FN? Om du förstår vad du vill göra så är du på god väg.
  • Det är bra att läsa upp sig på de olika kriterierna som krävs för jobbet du söker, eller FN-systemet över lag. Det finns ofta olika krav för språk, arbetslivserfarenhet eller utbildning. 
  • Under intervjuer är det väldigt viktigt att man visar sitt intresse. Att man lyckas visa sin passion. Arbetsplatserna är ute efter drivna och passionerade kollegor, så det är viktigt att förbereda sig så man får fram detta.
  • Våga är också superviktigt. Jag sökte nästan inte mitt jobb jag har nu för jag inte trodde att jag skulle passa. Jag är så glad att jag sökte, att jag gav mig själv den möjligheten. 

[Intervjun är gjord 2022]