Välkommen till Stockholms FN-förening!

Sveriges röst för kvinnor i säkerhetsrådet!

Det var en stor seger för svensk utrikespolitik och svensk diplomati när Sverige valdes in i säkerhetsrådet den 1 januari 2017. En av Sveriges fokusområden i säkerhetsrådet har varit arbetet med kvinnor, fred och säkerhet. Sverige är nu halvvägs genom det tvååriga medlemskapet i säkerhetsrådet. Frågan är om Sveriges medlemskap hittills har lett till någon skillnad för kvinnor i världen?

– Hur kom det sig att Sverige från början valde kvinnor, fred och säkerhet som ett prioriteringsområde?
Sveriges regering bedrev sedan innan medlemskapet en feministisk utrikespolitik, där jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för utrikespolitiken. När Sverige valdes in i säkerhetsrådet blev det en naturlig prioritering. Jämställdhet är ett mål i sig, men också en förutsättning för att nå andra övergripande mål som fred, säkerhet och hållbar utveckling.

 – Halvvägs in i medlemskapet, har Sverige bidragit till någon förändring?
Sverige var i början ganska ensamma med att driva frågan om kvinnors rättigheter. Idag kan vi se en attitydförändring hos flera medlemsländer som i allt större utsträckning stöttar oss i dessa frågor. Vi kan se resultat på flera olika områden. Dels har vi fört in starkare formuleringar om kvinnor i resolutioner, uttalanden och mandat för fredsinsatser. Vi har också ökat kvinnligt deltagande i fredsarbete i bl.a. Mali, Colombia, Syrien. Kvinnor omnämndes i samtliga säkerhetsråds uttalanden om krissituationer under 2017 – motsvarande siffra 2016 var 69 procent. Sverige har också startat och stött nätverk av kvinnliga fredsmedlare men även stärkt jämställdhetsperspektiv i arbetet med nedrustning och ickespridning.

– Finns det något exempel som utmärker sig särskilt positivt?
Sådana exempel skulle kunna vara mandaten i Bosnien och Cypern där vi fick in skrivningar där det tidigare inte funnits någon referens till kvinnor, fred och säkerhet.

 – Hur ser Sveriges prioriteringar inom kvinnor fred och säkerhet ut inför 2018 och hur ska arbetet tas vidare efter att kandidaturen har gått ut?
Säkerhetsrådet behöver i flera fall gå från ord till handling för att se till att kvinnor kan delta i fredsprocesser och hindra att kvinnor i konfliktländer utsätts för våld.  Sverige har en handlingsplan som gäller 2016–2020. Vi jobbar även inom EU och fortsätter arbeta inom FN med dessa frågor.

Samtal med Utrikesdepartementets departementssekreterare, Lotta Segerström & Karolina Vrethem, som båda arbetar med kvinnor, fred och säkerhetsfrågor på FN-enheten respektive enheten för konfliktfrågor & humanitär politik.