Välkommen till Stockholms FN-förening!

70-årsjubileum – i historiens sken och med framtiden i fokus

Stockholms FN-förening firade FNs 70-årsjubileum den 24 oktober med ett välbesökt födelsedagskalas, där såväl historien som framtiden stod i fokus.

sthlm-70

Ur andra världskrigets kaos föddes FN – en global gemenskap, byggd på gemensam värdegrund – alla människors lika värde. Det påmindes vi om genom Mietek Grocher, som överlevde nio koncentrationsläger. Han berättade om sitt liv och underströk vikten av att arbeta för att historien inte ska upprepa sig.

Vi fick en inblick i den svenska FN-rörelsens historia, genom en personlig betraktelse av Lars Eriksson, FN-förbundets tidigare förbundssekreterare.

 

FN är en viktig, global mötesplats för fredsbyggande arbete. Men organisationen måste reformeras – och det måste börja med säkerhetsrådet, underströk Hans Corell, f.d. undergeneralsekreterare i FN och FN:s rättschef.

– Det krävs statsmannaskap av världens ledare, påpekade Hans Corell.

Säkerhetsrådets medlemmar måste följa FN-stadgan och använda sin vetorätt med urskiljning. Det borde vara en självklarhet att lagda veton motiveras, underströk han.

– Krig planeras och beslutas av människor, poängterade Maj Britt Theorin, nedrustningsexpert, f.d. ordförande för Operation 1325.

”Det finns två vägar att lösa konflikter, genom förhandlingar eller genom våld. Den första vägen är avsedd för människor och den andra för vilda bestar” citerade hon Ciceros mer än tvåtusenåriga ställningstagande.

En fredskultur går att skapa, om man bara vill. Det är hennes övertygelse. Detta kan ske exempelvis genom att följa en handlingsplan på tolv punkter, föreslår hon. Bland punkterna finns krav på att det ska satsas lika mycket pengar till fredsarbete som till militären, att man sätter barnen i centrum, att kvinnor deltar i all konfliktlösning och att fredsutbildning och konfliktförebyggande ingår som en naturlig del i utbildningsplaner – från förskola till universitet.

FNs nyantagna hållbarhetsmål går att uppfylla även lokal nivå i Stockholm! Ewa Larsson, grön politiker i Stockholm, ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd berättade hur.

För underhållningen stod Tensta Gospel Revelation, en nystartad kör under ledning av Zackarias Ulvskog.