Välkommen till Stockholms FN-förening!

Till Sveriges regering och riksdag

APELL TILL SVERIGES REGERING OCH RIKSDAG

Vi som organiserat och deltagit i dagens seminarium om slutförhandlingarna mellan EU och Marocko om fisket utanför Marockos och Västsaharas kuster vill framföra följande:

1. Läget när det gäller folkrätten har inte förändrats – men förtydligats – jämfört med 2006, när Sverige röstade nej till ett fiskeavtal som också omfattade ockuperade västsahariska vatten.

2. Marocko har inte kunnat visa att det nu gällande fiskeavtalet godkänts av och är önskat av det västsahariska folket. Detta är ett minimikrav om en ockupationsmakts exploatering av naturresurser ska kunna godtas enligt internationell rätt.

3. Sverige måste aktivt arbeta för att andra länder i EU följer Sveriges exempel och avvisar ett nytt avtal som omfattar Västsahara.

4. Svenska politiker måste verka för att Europaparlamentet avvisar avtalet om det skulle antas av en kvalificerad majoritet i Ministerrådet.

5. Ett avvisande av ett nytt fiskeavtal som omfattar ockuperade vatten kan bidra till fred och stabilitet i hela regionen. Det kan medverka till att de hårt förtryckta västsaharierna återfår förtroende för det internationella samfundet.

Denna appell antogs enhälligt vid möte på ABF-huset i Stockholm 2011-01-20

Kommittén för Västsaharas Kvinnor

VästsaharaAktionen

Föreningen Västsahara

Afrikagrupperna

Emmaus Stockholm

Läs appellen som PDF här!