Välkommen till Stockholms FN-förening!

Internationella dagen mot Mäns Våld mot Kvinnor uppmärksammar Stockholms FN-förening tillsammans med Tensta kvinno- och tjejjour!

Datum: 25/11 klockan 12-14
Plats: Varmt välkomna till Café Blå, Värsta allé 7 i Spånga

Våldet som drabbar kvinnor!

”År 2018 dödades 22 kvinnor av sin partner, vilket är en ökning (BRÅ 2019) och det är oklart om hedersmord och balkongflickor ingår i denna statistik. Antalet våldtäkter ökade och mörkertalen är stora för alla slags sexuella övergrepp och trakasserier. Det gäller säkert också i hög grad hedersförtrycket.

Kostnaderna för könsrelaterat våld beräknades till nära 40 miljarder kronor 2012 av Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK), vilket är en chockerande siffra – där hedersförtrycket inte är medtaget som en särskild kategori.

Hedersförtrycket drabbar flera hundratusentals barn och ungdomar. I VHEKs senaste kartläggning 1100 där mer än 600 barn och unga mellan åldrarna 12–18 från Botkyrka medverkade, anger över 78% av tjejerna att de är kontrollerade av sina familjer. Friheten att själva få välja sitt eget liv är begränsad och mörkertalen är stora.”

Tensta kvinno- och tjejjour bjuder på en lättare vegansk lunch och till samtal om detta samhällsproblem. Vi måste stoppa männens våld och bli medvetna om våra rättigheter.

Medverkar gör Amineh Kakabaveh – ordf. VHEK och obunden socialist i riksdagen tillsammans med Gertrud Åström – hedersdoktor i filosofi och teknologie och dessutom en av Sveriges främst jämställdhetsexperter.

OBS! Fri Entré. Mejla till fatisey@hotmail.com för att anmäla ert intresse! 

www.spangablaband.nu; 08-7958340; 070-7919198; info@blavagen.nu

Arr: Spånga Blåband, VHEK, Kvinnofrigörelse i förorten, Stockholms FN-förening, Tensta Kvinno- och tjejjour och studieförbundet NBV

Amineh Kakabaveh, ordförande Varken Hora eller Kuvad