Örnsköldsviks FN-förening

ZIMBABWE IDAG

Margaret Dongo, zimbabwisk politiker och aktivist för mänskliga rättigheter i Zimbabwe hade inbjudits av Ådalens Afrikagrupp för att berätta om hur hon ser på den åter igen allt hårdare situationen i Zimbabwe för landets befolkning under den rådande regeringen. Ekonomin har gått allt sämre nu igen med pengabrist, långa köer efter bränsle och galopperande inflation med höjda matpriser, parat med ständiga elavbrott.

Allt elände fortsätter i stort sedan förre presidenten Robert Mugabe störtades i en arméstödd kupp i november månad 2017. Detta efter runt 37 år vid makten knuten till regeringspartiet Zanu-PF. Den nya ledningen har inte lyckats vända utvecklingen som rådde under Mugabe. En bättre framtid för folket trodde man skulle komma, men tyvärr har inte detta skett. Hon berörde även Kinas växande inflytande i landet och för övrigt i hela Afrika.

Margaret själv lämnade landet som 15-åring för att ansluta sig till befrielsekampen som senare ledde till självständigheten 1980. Stödet från Sverige var betydande under den långa kampen, menade Margaret, och poängterade också hur viktigt stödet till befolkningen är i den rådande situationen, ett måste för framtiden om utvecklingen ska kunna gå i rätt riktning. Hon betonade även hur viktigt kvinnostödet är för ett hållbart samhälle på sikt.

Margaret satt även i Zimbabwes parlament åren 1990 – 2000, under senare år har hon arbetat med ett jordbruk drygt 14 mil sydost om huvudstaden Harare ute i Mhondoro-distriktet. Detta förutom olika insatser när det just gäller mänskliga rättigheter i landet.

Hon hade inbjudits till Sverige av Öviks FN-förening för att återrapportera om deras skolinsatser i Zimbabwe och såg det viktigt att även kunna träffa Afrikagruppen i Ådalen.

 

Text: Stellan Bäcklund

Foto: Privat