Örnsköldsviks FN-förening

Lars-Olov, ekiperad i turkmeniska vardagskläder, gav åhörarna en bred berättelse med intressanta bilder från sin resa. (Foto: toli)

De före detta sovjetrepublikerna Turkmenistan och Uzbekistan stod i fokus vid FN-föreningens första temamöte för våren. Man hade inbjudit Lars-Gunnar Olsson från Långvattnet, Långviksmon som på ett fint sätt med illustrativa bilder förmedlade sina intryck från länderna som han besökt under förra året. Båda länderna i stort med samma area som Sverige och som frigjorde sig från Sovjetunionen under 1991.

Turkmenistan har drygt 5 miljoner invånare och sträcker sig österut från Kaspiska havet till Afghanistan och med gräns i söder till Iran och i norr till Kazakstan och Uzbekistan.

Här i samspråk med en biodlare framför sina bikupor. Vagnen kan flyttas när bina lyser med sin frånvaro.

Karakumöknen upptar en stor del av Turkmenistans yta och landet befolkades redan under antiken, Alexander den store erövrade området för övrigt på sin väg bort mot Indien. Under 600-talet kom så araberna och islam introducerades som religion. Sidenvägen går också genom landet, berättade Lars-Gunnar Olsson.

Naturgas och olja ger landet inkomster, prisfallet under senare år har drabbat ekonomin hårt, inom jordbruket dominerar bomullsindustrin. Ingen opposition tillåts i landet, den nuvarande presidenten Garbanguly Berdimuhamedow som omvaldes nyligen på sju år håller landet i ett järngrepp, en mäktig guldstaty av honom  i huvudstaden Asjchabad, denna miljonstad är fylld av pampiga nybyggda sevärdheter.

I grannlandet Uzbekistan besöktes Samarkand, den andra största staden i landet efter huvudstaden Tasjkent. Samarkand känd för sína monumentala byggnader och fina arkitektur ända från Timur Lenks storhetstid inte minst runt det mäktiga Registan-komplexet, turistnäringen har fått ökad betydelse idag i Uzbekistan.  Lars-Gunnar Olsson har planer på att närmare utforska detta land under det här året, han avtackades på ett fint sätt av ordföranden Stellan Bäcklund med blommor och FN-nål. /ESSBE

Turkmenistans moderna huvudstad Asjchabad, by night.

 

 

Här en bunt silkespapper som används bl.a av konstnärer.

En bild från tillverkningen av silkespapper där man utgår från den inre, vita barken från mullbärsträdsplantor.