Örnsköldsviks FN-förening

Krimhalvön i fokus inom FN-föreningen

Lars-Gunnar Olsson från Kallmyra utanför Långviksmon var inbjuden som rapportör med fina bilder därtill när FN-föreningen bjöd in till sin första temakväll för hösten i NBV:s fina konferensrum på Bergsgatan. Lokalen var fylld av åhörare efter välkomstfikat ute i köket. Ett mycket intressant reportage från förra höstens besök på Krim stod i fokus när Lars-Gunnar initierat berättade om sitt nya besök i österled.

Halvön Krim har en mycket brokig historia och har även kontrollerats av en rad olika folkgrupper genom århundradena, det geografiska läget i norra Svarta Havet har varit lockande.  Här har funnits romare, mongoler, tatarer, osmaner, ryssar och ukrainare, berättade Lars-Gunnar.

Under 1700-talet erövrade Ryssland området från det Osmanska riket och senare efter den ryska revolutionen 1917 blev Krim en del av den ryska Sovjetrepubliken.  Ett stort antal Krimtatarer befolkade ön vid den här tiden, senare vid andra världskrigets slut tvångsdeporterade då Stalin dem efter anklagelser för samröre med Nazityskland, flertalet upplevde svåra umbäranden och enorma strapatser.

1954 överlämnades Krim som en symbolisk gåva till Ukraina av Chrusjtjov, själv född i Ukraina, och vid Sovjetunionens sönderfall 1991 förblev Krim en officiell del av Ukraina, men Ryssland behöll den viktiga och strategiska flottbasen vid hamnstaden Sevastopol. När den ryssvänlige ukrainske presidenten Janukovitj avsattes i februari 2014 gick Ryssland in och annekterade Krim. Detta trots stora internationella protester som alltjämt pågår.

På Krim finns otaliga historiska platser som Lars-Gunnar kunde besöka som grottor, fort, olika palats, kloster och museer och vid Jalta besöktes Livadiapalatset där Jaltakonferensen hölls 1945 med Stalin, Churchill och Roosevelt. Där delades Tyskland upp bland annat. På ön finns en utbredd och varierad jordbrukssektor där vinodlingarna är talrika men även turismen utgör en oerhört viktig ekonomisk faktor, otaliga flighter går dagligen från Moskva till de fina kur- och badorterna runt Svarta havet.

Krimhalvön är stor som Småland och befolkas av runt 2 miljoner (uppskattning), en klar majoritet är ryssar, en mindre del är ukrainare och tatarer. Lars-Gunnar avtackades med ett fång blommor och hans nästa stora resmål inom kort är ännu en fantastisk resa, nu till Mongoliet och Ulan Bator.

 

S. Bäcklund (text)

L-G Olsson (bilderna från Krim)