Örnsköldsviks FN-förening

FN-föreningens skolsatsning i Zimbabwe

Rektor Niclas Wästlund överlämnar med glädje Geneskolans pengar till Stellan Bäcklund  från FN-föreningen 

Geneskolans stöd genom -Operation Syskonskola- genomfördes programenligt på högstadiet i slutet på vårterminen under Rektor Niclas Wästlunds ledning tillsammans med Elevrådet. Dryga 14.000 kr samlades in och som även överlämnades till FN-föreningens ordförande Stellan Bäcklund efter skolavslutningen. Till stor glädje förstås för föreningen som nu i stort kan slutföra sitt arbete med Skol- och Folkbiblioteket vid Nyatsambo Primärskola ute på landsbygden inom Mhondoro-Ngezi -distriktet sydöst om huvudstaden Harare i det idag hårt krisdrabbade Zimbabwe.

Vidare vädjade FN-föreningen till de övriga högstadieskolorna om barn- och ungdomsböcker på engelska och glädjande nog har det kommit in över 70 böcker och av dessa ska en stor del skickas ner till skolan när föreningens -facilitator- i Zimbabwe, Mrs Margaret Dongo, besöker Övik och föreningen efter inbjudan genom Stellan Bäcklund. Besked om insamlingen av både pengar och böcker har lämnats till Bibliotekskommitténs ordförande bokentusiasten Charles Masiwa som vill skicka ett hjärtligt tack till alla berörda skolor i kommunen och inte minst då till alla elever.

Charles Masiwa och Margaret Dongo utanför Biblioteket vid Nyatsambo-skolan

Nyatsambo-skolan har fått besök av andra skolor i distriktet som nu även vill försöka starta upp egna biblioteksprojekt om nya givare kan hittas inom biståndsvärlden. Läshungern är enorm i hela landet och inte minst ute på landsbygden som i detta fallet.

Bibliotekarien vid Nyatsambo har nu biblioteket öppet tre dagar i veckan, detta gäller även för vuxna inom området som omfattas av skolan. Reparationen av skolan efter tromben i början på 2016 har fullgjorts och med ännu flera böcker på plats ser alla i dagarna ljust på framtiden.

Mrs Dongo uttrycker även stor tacksamhet över insatserna och hoppas nu också att bokfrakten ska gå smidigt och fint, hon kommer efter hemkomsten att lämna besked över hur bra överlämnandet har gått. Då har hela sju år gått sedan biblioteket initierades 2012 och som senare invigdes 2015.

– Heders för denna nya insats! säger Stellan Bäcklund avslutningsvis.

 

Text: Torbjörn Lindgren

Foto: Stellan Bäcklund