Örnsköldsviks FN-förening

Plakatet utanför Biblioteket

Engelska barn- och ungdomsböcker till Zimbabwe

FN-föreningen tar tacksamt emot hjälp i försöken att samla in barn- och ungdomsböcker till sitt nystartade bibliotek vid Nyatsambo-skolan i Zimbabwe. Detta skolprojekt initierades redan 2012 och det invigdes med pompa och ståt den 11 september 2015 under närvaro av Stellan Bäcklund, FN-föreningens ordförande, och är det enda Folk- och Skolbiblioteket beläget inom distriktet Mhondoro-Ngezi, ca 14 mil sydost om huvudstaden Harare. Nu har Bibliotekskommitténs sammankallande vädjat om ytterligare böcker till primärskolan med över 650 elever och med många bokintresserade föräldrar och vuxna boende runt skolan.

Idésprutan bakom Biblioteket Charles Masiwa med FN-föreningens ”hjälpreda Mrs Margaret Dongo

Läshungern är idag enorm inom det hårt krisdrabbade landet, rapporterar Stellan Bäcklund, som står i regelbunden kontakt med Charles Masiwa, bokentusiasten som ligger bakom biblioteket tillsammans med FN-föreningens kontaktperson Margaret Dongo, som för övrigt bedriver ett mindre jordbruk strax intill skolan.

Idag har klassrummet där biblioteket är inrymt totalrenoverats efter en tromb som delvis skadade både inner-och yttertaket, nu finns även gardiner för alla fönster liksom ett inbyggt förråd i ena hörnet. Inbrottsgaller har monterats för fönstren och ytterdörren och bokhyllorna är ommålade, inom kort finns även en ”svarta tavla” samt bord och bänkar, allt snickrat ihop lokalt inom bygden. Genom FN:s Informationskontor i Harare har man även fått löfte om en FN-hörna med aktuella skrifter om FN och affischer som förhoppningsvis ska komma på plats inom en snar framtid.

Rhodah Siyakisa och Margareta Bäcklund (FN-föreningen) tittar på ett av bokpaketen som kom fram hösten 2017.

Geneskolan med Rektor och Elevråd i spetsen har, precis som förra året, lovat göra en insats för Nyatsambo-biblioteket. Dessutom vänder sig FN-föreningen till resterande högstadieskolor genom Elevråden i Bjästa, Husum, Högland, Själevad, Sörliden och Änget och hoppas på så vis få några ”boknapp” ute bland eleverna. Böcker är en enorm bristvara i Zimbabwe som även i dagarna går igenom en stor ekonomisk kris med en omfattande arbetslöshet, delar av landet drabbades även hårt nyligen av cyklonen Idai.

Det ryms många fler böcker i bokhyllorna i Nyatsambo-skolans bibliotek!

Målet med bokaktionen för Nyatsambo-biblioteket har satts till 100 engelska böcker, kanske allt för optimistiskt, men vi får se hur det hela fortlöper.  Eventuella insamlade böcker kommer att skickas med vår kontaktperson Margaret Dongo som besöker Örnsköldsvik kommande juni/juli och som lovat ta med sig så många böcker som möjligt på tillbakaresan. Vi måste tillsammans klara av detta, säger Stellan Bäcklund avslutningsvis.

Text: Torbjörn Lindgren

Foton: Stellan Bäcklund

Bibliotekskommittén vid Nyatsambo samlad utanför Biblioteket för möte i januari 2018 med Margareta Bäcklund FN-föreningen