Lidköpings FN-förening

Rent vatten ingen självklarhet

I Lidköping är vi lite bortskämda med rent, gott vatten. Det mesta av vårt kranvatten kommer från Vänern och en liten del är grundvatten från Råda.

Vad vi kanske inte tänker på är att kemikalier tillsätts för att få bort färgämnen så att vattnet blir så där klart som vi är vana vid att det ska vara. Problemet är att det slam som bildas vid processen inte längre lidkopingforedrag200får deponeras på tippen.

Det var Anders Nordström som gjorde oss uppmärksamma på det vid onsdagens föreläsning på stadsbiblioteket. Han är annars verksam vid Stockholms universitet som lektor i naturgeografi.

Hämta vatten

Våra vattenproblem är ändå små i förhållande till problem med vatten på andra håll i världen. 35-40 % av jordens befolkning måste gå minst tre km för att hämta allt vatten. Vattenhämtning är som mycket annat tungt arbete kvinnogöra. Det betyder att många flickor inte hinner gå till skolan eftersom de måste hjälpa till att hämta vatten.

Vattnets kvalitet är naturligtvis viktig. En miljon människor saknar säkert hygieniskt dricksvatten. Barn under 5 år är särskilt känsliga och varje år dör 3 miljoner barn av diarréer. Toaletternas placering har samband med kvaliteten på vattnet och Anders Nordström gav exempel på vad man ska tänka på när brunnar ska borras eller toaletter byggas.

Bygga toaletter

Ett sätt att få fler flickor att komma till skolorna i utvecklingsländer är att bygga toaletter på skolorna. Förutom att det får flickorna att komma och stanna kvar hela skoldagen kan man undervisa om god hygien. Kunskaper som barnen tar med sig hem och sprider till sina familjer.

Betydelsen av rent dricksvatten kommer inte att minska i framtiden. Sötvattentillgångarna på en del håll kommer att minska med sjunkande grundvatten eller torka medan det på andra håll är problem med översvämningar. Nordström presenterade ett förslag som bygger på kunskapen om vattnets kretslopp.

Tvärvetenskaplig forskning

Det går ut på att dela in länder och regioner i avrinningsområden för att bättre samarbeta runt vattentillgångarna. Han efterlyste mer tvärvetenskaplig forskning för att bättre kunna lösa vattenproblem här och runt om i världen i framtiden.

Ett trettiotal intresserade kom till föreläsningen som anordnats av Lidköpings FN-förening i samarbete med Lidköpings stadsbibliotek och Studiefrämjandet.