Laxå FN-förening

september 15, 2016 / Uncategorized

FN-dagen firades i Laxå

FN-dagen 24 oktober har firats sedan 1948. I Costa Rica är det nationell högtidsdag. Laxå FN-förening firade tillsammans med Svenska Kyrkan och i samarbete med ABF på Casselgården i Laxå.

Föreningens ordförande Charles Swenson inledde kvällen med historia, milleniemålen samt vad som närmast händer i Laxåföreningen. Därefter tog Louise ”Lollo” Önnefors över. På bilden tillsammans med Hubert Oskarsson, som var med och startade föreningen i Laxå. Hon berättade om en vandring på Inkaleden tillsammans med en grupp från Rosa Bussarna. Man startade från Cusco på 3 400 meters höjd, vilket gjorde andningen an aning ansträngd. Själva vandringen var 43 kilometer lång och tog fyra dagar, innan man var uppe vid Machu Picchu, som på 1400-talet byggdes som vilohem till kungen och som numera utsetts av UNESCO till världsarv. Därifrån fortsatte man vidare till Titicacasjön, som är världens högst belägna sjö 3 800 meter över havet, besökte vassöarna, som bebos av uruindianer, men som numera mest är en turistattraktion. Där finns till och med ett vasshotell.

Från Peru åkte man över till Bolivia, där man med risk för livet färdades på Dödens väg. Vid Salar de Uyuni finns en saltöken stor som Skåne. Där kan man ta in på ett salthotell! Allt för turismen! I Argentina hoppades sällskapet kunna bada i en skön pool, men där fanns inget vatten! I Brasilien vid Copacubana kunde man äntligen bada och sola vid havet. Resan sträckte sig alltså över en lite större del av Sydamerika än Inkaleden.

En stunds fikapaus och sedan var det dags för kyrkans arbete med asylsökande. Åsa Gruffman började med att berätta det i december kom drygt 100 asylsökande till Laxå. I Hasselfors finns 20 och i Finnerödja 15. Åsa har arbetat med ensamma kvinnor och barn, tagit hand om insamling av barnkläder, leksaker, barnvagnar med mera. Bland barnen som besöker BVC och Killevippen finns sju nationer representerade.

Maria Ytterbrink från Hasselfors hade med två asylsökande pojkar. Jonas från Afghanistan och Medi från Pakistan. Jonas beskrev sin väg till Sverige och Maria ställde frågor och översatte. Hans far dödades när talibanerna upptäckte att det fanns en bibel i hemmet, modern misshandlades och hon flydde tillsammans med Jonas och hans bror till Turkiet och därifrån gick vägen sedan vidare via Iran till Sverige. På förläggningen i Arboga träffades Jonas och Medi genom att de fick dela rum. Medi var muslim, men visste inte mycket om islam, och han blev imponerad av Jonas lugn och tog till sig hans råd om att be till Jesus. Båda två har fått bibelundervisning och har låtit döpa sig i Svenska Kyrkan. En fascinerande berättelse!

Text och bild Alice Sandström

Senaste nytt

Skolmat blir till kunskap

15 september, 2016 / Uncategorized

Walk the World! Varje år arrangerar WFP en världsomfattande demonstration vid namn Walk the World. Förra året gick över 250 000 människor i 70 länder samman för att protestera mot

Läs mer

Cirkelavslutning i Laxå

15 september, 2016 / Uncategorized

Laxå FN-förening har haft avslutning på årets studiecirkel, där man till största delen läst och diskuterat om läget i Tibet. Hela gruppen åkte med cirkelledaren Hubert Oskarsson i täten ut

Läs mer

En kärnvapenfri värld är möjlig

15 september, 2016 / Uncategorized

15 november 2008 startade budkavlen för en kärnvapenfri värld i Kiruna. Budkavlen ska gå vidare till Sveriges alla 290 kommuner med manifestationer för att sprida information till allmänhet, media, riksdag

Läs mer

FN-seminarium om Gambia och Bolivia

15 september, 2016 / Uncategorized

Laxå FN-förening anordnade i helgen ett seminarium på Björkhagen i Laxå tillsammans med Örebro läns FN-distrikt. Eftermiddagen började med att deltagarna bjöds på lunch. Ett trettiotal personer hade samlats för

Läs mer

Hello world!

11 augusti, 2016 / Uncategorized

Welcome to Fn-Förbundet Sajter. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!

Läs mer

Inbjudan från Örebro läns FN-Distrikt

18 december, 2008 / Uncategorized

Läs mer

Ljusförsäljning för Burma 2007-12-02

02 december, 2007 / Uncategorized

Läs mer

Det första protokollet

22 april, 1980 / Uncategorized

Läs mer