Välkommen till Haparanda FN-förening!

Auschwitzresa

Haparanda FN-Förening har samlat in medel och organiserat en studieresa till förintelselägret Auschwitz.

Deltagare är 10 st. gymnasieungdomar+ reseledaren Lars Suo.

Några lärare och föräldrar deltar också , helt på egen bekostnad i resan. Totalt 16 resenärer.

Resan äger rum 11-14 april.

auschwitz-007

Resegruppen + ytterligare några föräldrar

auschwitz-009

Reseledare Lars Suo och en pojke som deltar i resan

auschwitz-haparanda_forening_studieresa auschwitz-haparanda_forening_studieresa2

Presskonferens

Under mötet berättade Harald Dahlgren om bakgrunden till resan som är att framförallt ge eleverna en handgriplig historielektion om 1900-talets mest otäcka företeelse – nazisternas förintelse av flera miljoner människor i Europa. Detta är särskilt viktigt i en tid då rörelser med nazistska böjelser åter börjat växa sig starka i Europa i länder som Grekland, Ungern m.fl. Även i Sverige finns otäcka signaler om växande nazism. Harald uttryckte sin glädje över det intresse som Tornedalskolans ledning visat för detta projekt som Haparanda FN-förening nu genomför med ekonomiskt stöd från företag i Haparanda, kommunen, olika lokala och svenska fonder och organisationer.

Rektorn John Waltari och historieläraren Karl Hallgren informerade om hur skolan har förberett eleverna inför resan. Som exempel nämndes att hela gymnasiet den 27 januari, förintelsedagen, såg filmen Schindlers list. Karl Hallgren berättade om litteratur som används i undervisningen, framförallt skriften ”…om detta må ni berätta…” som utgivits av Forum för levande historia. John underströk att erfarenheterna som resan ger kommer att användas för fördjupning av studier av 1900-talets historia och särskilt förintelsen.

Lars, som är reseledare berättade bl.a. om programmet för resan vars huvudsyfte förvisso är att besöka Auschwitz/Birkenau, koncentrationsläger och förintelseläger, men resan ger också möjligheten att besöka den utomordentligt intressanta staden Krakow med många historiska svenska kopplingar genom bl.a. den svensk-polska kungen Sigismund III. Exempel på besöksmål i Krakow med omnejd blir renässansslottet Wawel, slottskyrkan, Stora Torget, Copernicus universitet, Remu Synagogan, saltgruvan Wielicka, Schindlers fabrik som förekommer i filmen m.m.