I sedvanlig ordning firades FN-dagen i Haparanda fredagen den 24 oktober.
Haparanda FN-förening hade i god tid bjudit in Emerich Roth till FN-dagen. Emerich är en av numera få överlevare efter nazisternas illgärningar under andra världskriget. För ett par månader sedan fyllde han 90 år men är fortfarande aktiv och besöker skolor för att informera om förintelsen.
I samarbete med bl.a. Tornedalsskolan i Haparanda hade föreningen arrangerat så att Emerich mitt på dagen genomförde ett program för eleverna och därefter på kvällen medverkade som högtidstalare i kyrkan.
Föreläsningen för skolan och samtalet med eleverna, med en inledande filmvisning om Emerichs liv, rönte ett mycket stort intresse bland såväl elever som lärare och ett antal inbjudna vuxna. Emerich möttes redan, när han efter filmvisningen trädde fram till talarstolen, av stående applåder. Efteråt omringades Emerich av elever som ville tacka och krama om honom samt ta selfies eller fotograferas med honom.
Under kvällens ceremoni i kyrkan medverkade Emerich som högtidstalare och möttes även då av stor uppskattning av såväl unga som äldre i publiken. Kvällsprogrammet inleddes av föreningens ordförande med ett anförande om FN:s roll i världen idag. Två av gymnasisterna, Lydia Granvik och Joakim Liikamaa, berättade tillsammans med sin medresande historielärare Karl Hallgren om resan under våren till Auschwitz och det intryck som den gav. Den avgångne ordföranden sedan ca 25 år Harald Dahlgren avtackades vederbörligt med tal och blommor. Programmet i sin helhet inramades av musikinslag bl.a. av operasångerskan Ann-Sofie Ailovuo, de sjungande eleverna Ellen Wallin, Frida Medström och Fanni Heroja från Gränsskolan, kören Gränsklang m.m. Kollekten som insamlades går oavkortat till Emerichfonden. I publiken märktes bland andra föreningens mångårige medlem landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Bifogat fotografi visar Emerich tillsammans med Lydia Granvik som i kyrkan berättade om sina intryck av resan till Auschwitz.
Lars Suo