Vid ett ungdomsmöte på Stationen-Ungdomens hus i Haparanda,den 1:a mars, med ett 30-tal ungdomar närvarande, berättade Globetrottern och SIDA-medarbetaren, Staffan Svanberg, med bilder, om sin studieresa till Moldavien.
Svanberg hade undersökt levnadsförhållandena och skolsituationen i ett av Europas fattigaste länder. Utmärkande är att människorna själva, producerar sina egna livsmedel. Att köpa mat skulle befolkningen aldrig ha råd med. Odlingsförhållandena är gynnsamma varför det är möjligt att även sälja mindre kvantiteter födoämnen från de egna odlingarna. Vid skilsmässan från Sovjetunionen försvann en stor del av den tekniska odlingsutrustningen, traktorer m.m., till Ryssland. Som dragare användes idag ofta enbart hästar. Alla Kolchoser och Sovchoser är nu nerlagda och marken är privatiserad. Man håller sakta på att bygga upp en fungerande marknadsekonomi. Ordningen i samhället synes god.
Skolsituationen i landet kännetecknas av stor knapphet på undervisningsmaterial. Datorer och liknande utrustning saknas nästan helt. Däremot är studiedisiplinen och studieresultaten exemplariska, som i nästan alla f.d. öststatsregimer. De stora språken i Moldavien är Rumänska och Ryska. Ungdomarna vill dock gärna lära sig engelska.
Vid mötet diskuterade vi med våra ungdomar om att till sommaren sända 2-3 ungdomar från Haparanda till Moldavien för att under en vecka studera Moldaviska skolor och ungdomars situation i landet. Tanken är att sedan inleda ett ungdomsutbyte med Moldavien. Återstår dock för FN-Föreningen att skaffa fram de 40-50000 kr som det skulle kosta att genomföra projektet.
Harald Dahlgren