fbpx

Mine Action Day webbinarium

Digitalt

Vi uppmärksammar ”International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action” som infaller årligen den 4 april. Dagen kallas också ”Mine Action Day” och syftar till att skapa opinion för minröjning och för global anslutning till förbuden mot minor och liknande vapen.

I år firar också International Campaign to Ban Landmines, där FN-förbundet är medlem, 30-årsjubileum och det är 25 år sedan Ottawaavtalet mot personminor trädde i kraft.

Program:
– Ryssland anklagas för bruk av personminor och klustervapen i Ukraina
– Så går det med minröjningen i Kambodja
– Blir det en återgång till USAs gamla hållning till personminor?
– Hur jobbar Sida med minröjning i världen?

Gäster:
– Artisten och ungdomsrepresentanten till FN:s generalförsamling Oscar Molander, som berättar om sitt engagemang mot minor.
– Biståndsmyndigheten Sidas ansvarige för minröjningsfrågor, Erik B Pettersson
– Amerikanska grenen av den globala folkrörelsekampanjen mot minor lånar oss sin expert Ursala Knudsen-Latta för ett samtal om USAs syn på personminor
– Norsk Folkehjelp röjer minor i Kambodja. En gång ett av världens värst drabbade länder och ett land som har fortsatta problem. De representeras av Arshad Mubarak Ali.
– Caroline Asker, ansvarig för frågor om bland annat personminor på Utrikesdepartementet. Hon berättar om Sveriges syn på personminor och liknande vapen.

Webbinariet är ett samarrangemang initierat av freds- och säkerhetsgruppen inom ungdomssektionen av Göteborgs FN-förening. Samverkar med dessa gör Svenska FN-förbundet samt FN-föreningarna i Umeå, Uddevalla, Södra Dalarna och Malmö. Organisationen ”Hej Främling!” är också samarrangör till eventet.