fbpx

Felicia Sandin, årets FN-ungdom 2020

Hur kommer det sig att du började intressera dig för FN-frågor?
Mitt intresse för FN-frågor började under mitt första år då jag gick på FN-skolan Räddningsgymnasiet Sandö och vi arbetade om mänskliga rättigheter kopplad till uppväxt och att dina möjligheter i livet varierar beroende på var du växer upp. Det fortsatte sedan när de globala målen togs fram 2015 och vi uppmärksammade målen i skolans FN-elevförening.

Hur har ditt engagemang utvecklats från att du gick på en FN-skola tills idag?
Mitt engagemang från när jag gick på FN-skola har varit en lång resa med utveckling. Direkt efter studenten åkte jag nämligen på C-kurs i New York med stöd från Räddningsgymnasiet Sandö och blev därpå sekreterare i Härnösands FN-förening och ungdomsrepresentant i Västernorrlands FN-distrikt. Var under denna tiden även med och startade upp Kramfors FN-förening, blev ungdomsansvarig och jag stöttar de än idag med rådgivning. Flyttade 2018 till Umeå och blev sekreterare i Umeå FN-förening en kort tid innan jag tog över ordförandeposten. Jag har även varit ambassadör för globala målen i 2 år och coach för lokala initiativ inom kampanjen #intebarasnack under ett år. 

Vad känner du att du får ut av ditt uppdrag inom FN-förbundet?
Av att vara aktiv inom FN-förbundet utvecklas jag konstant som person. Jag har nu varit aktiv i FN-rörelsen 6 år och har bland annat lärt mig att tala inför folksamlingar från min tid som en av Svenska FN-förbundets ambassadör för globala målen. Jag hade nämligen världens scenskräck innan men nu har jag tex modererat ett panelsamtal med Umeå kommunfullmäktige och hållit i föreläsningar för skolor och föreningar.

Viktigast av allt har jag lärt mig hur föreningslivet fungerar och om hur man tar ansvar, strukturerar och leder. Såklart är en stor fördel med mitt engagemang att jag hela tiden hänger med vad om händer runt om i världen, blir mer allmänbildad och ökar kompetensen inför mitt framtida arbetsliv.

Här kan du läsa om hur andra unga har engagerat sig!

Bli medlem

Engagera dig för en bättre värld.

Bli ungdomsmedlem >