fbpx
Rebecka går på Falu Frigymnasium som är en FN-skola. Bild: Privat
12 maj, 2021 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Ungt engagemang inom FN-rörelsen

Rebecka Swenberg, 18 år, från Falun fick upp ögonen för FN-frågor när hon började på en FN-skola. Tillsammans med en kompis sköter hon nu både ordförande och sekreterarrollen i skolans FN-elevförening. Världshorisont fick en pratstund med henne där hon svarar på några frågor om sin roll och sitt engagemang.

Hur kommer det sig att du började intressera dig för FN-frågor?

Jag tror att det framför allt var i och med att jag började på Falu Fri som är en FN-skola. Mitt intresse för hur människor påverkas av klimatförändringar började redan i högstadiet, sen har jag också inspirerats mycket av en släkting som har jobbat med FN-frågor. Jag blev genom skolan tillfrågad att åka till Härnösand på UNg-helgen. Jag tyckte det lät kul så jag åkte dit och det var verkligen jättelärorikt och intressant! Efter det gick jag med i skolans FN-elevförening. Sen har det utvecklats litegrand och sen några månader tillbaka är jag också med i den lokala FN-föreningen i Falun.

Hur ser din roll ut i FN-elevföreningen och i den lokala FN-föreningen?

Vi har inte jättetydliga roller i elevföreningen men det är framför allt jag och en kompis som sköter ordförande- och sekreterarrollen tillsammans. Vi styr tillsammans upp hur vi ska göra med aktion FN och sammankallar till möten och ser till att allt flyter på. Jag är även suppleant inom den lokala FN-föreningen så jag är med på mötena. Än så länge har jag inte behövt utnyttja min position som suppleant, men jag är delaktig i mötena!

Ser du några utmaningar med ditt uppdrag och vad känner du att du får ut av ditt uppdrag?

En utmaning är framför allt att hitta engagemanget på skolan och att få fler elever att bli intresserade och engagera sig. Det känns viktigt att vi finns på skolan och uppmärksammar viktiga FN-dagar och att vi genomför aktion FN för att öka intresset hos eleverna. Mitt arbete ger mig erfarenhet av att jobba i en förening och jag tycker det är roligt att lära mig om hur föreningslivet ser ut! Jag tycker det känns viktigt att få vara en del av det.

Hur ser dina planer ut framöver när det kommer till ditt engagemang?

Jag kommer att vara kvar i den lokala FN-föreningen så länge jag bor kvar i stan. Jag flyttar till hösten för att jobba i något år. Sen ska jag läsa på universitetet och plugga juridik för att kunna jobba med mänskliga rättigheter. Det brukar ju finnas olika ungdomsförbund på universitet så förhoppningsvis hittar jag något som känns bra och som jag kan engagera mig i!

Vad har du för råd till unga som funderar på att engagera sig?

Jag tänker att det är viktigt att våga ta steget att engagera sig, det behöver inte vara något stort! Att man inte är tyst utan att man använder sin röst. Ja, så att våga ta steget! Sen att inte dras tillbaka av vad andra tänker. Det tror jag är viktigt, att man ska bry sig lite mindre om vad andra säger.

Svenska FN-förbundet stöttar elever på certifierade FN-skolor med att starta och driva FN-elevföreningar. Vill du veta mer om hur din gymnasieskola kan bli en FN-skola, läs mer här: fn.se/fnskola.

———

Läs om fler ungdomars engagemang i nästa nummer av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer